Najlepiej jeść bardzo dojrzałą dynię
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g zawiera 28 kcal oraz 2,8 g błonnika pokarmowego. Jest również lekkostrawna i polecana nawet przy chorobach żołądka czy wątroby.
Spożywając 200 g pomarańczowego miąższu, zaspokoisz dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Witamina ta zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, zapobiega nowotworom.
Im kolor dyni bardziej intensywny, im jest ona bardziej dojrzała, tym więcej w niej przeciwutleniaczy oraz witamin B1, PP oraz beta-karotenu.
Warzywo to pomaga w nieżytach żołądka, uporczywych zaparciach. Zalecane jest jako środek odkwaszający, moczopędny i żółciopędny. Ma znacznie mniejsze możliwości wiązania azotanów z gleby, dlatego znacznie lepiej niż marchew nadaje się jako pierwsze warzywo dla niemowląt. Miąższ dyni ma działanie przeciwwymiotne i często jest polecany dla kobiet w pierwszych miesiącach ciąży.