Trwa ładowanie...
Materiał partnera

Less waste w kuchni – jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Jedną z ogromnych bolączek naszych czasów jest marnowanie i wyrzucanie zatrważających ilości jedzenia. Według prowadzonych badań i ankiet nawet w 70% polskich domów regularnie wyrzuca się produkty spożywcze. Problem ten nie dotyczy jednak wyłącznie naszego kraju, a niemal całego świata, w szczególności Europy i Ameryki Północnej. Tylko w Polsce w ciągu roku marnuje się nawet pięć milionów ton jedzenia, najczęściej pieczywa, mięsa oraz gotowych dań. Aby choć w niewielkim stopniu przyczynić się do poprawy tej sytuacji, warto wprowadzić do swojej kuchni kilka zasad less waste.

Share
 Źródło: materiały partnera
diyyv2s

Czym jest less waste?

Less waste to pojęcie, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu mniej odpadów. Jest to termin, który niesie za sobą przesłanie ograniczenia wyrzucania i marnowania – zarówno jedzenia, jak i wody, czy energii elektrycznej. Pojęciu less waste często towarzyszy także zasada pięciu R, którą rozwinąć można w: reduce (ograniczanie), refuse (odmawianie), reuse (ponowne wykorzystanie), recycle (recykling) oraz rot (kompostowanie).

Less waste w kuchni – od czego zacząć?

Wprowadzenie do swojej kuchni filozofii less waste warto rozpocząć od gruntownych, dokładnych porządków oraz przeglądu posiadanych produktów spożywczych – zarówno tych przechowywanych w lodowce i zamrażarce, jak i artykułów mącznych oraz sypkich. Podczas starannego przeglądu należy wyrzucić to, co zdecydowanie nie nadaje się już do spożycia, a także odpowiednio oznaczyć produkty, których termin ważności mija niebawem. W ten sposób będziemy wiedzieć, co należy zużyć w pierwszej kolejności.

Opróżnienie półek oraz wnętrza lodówki to także świetna okazja do jej wyczyszczenia. Warto zrobić to dokładnie, aby pozbyć się z zakamarków ewentualnych resztek jedzenia, które, zalegając, mogą niekorzystnie wpłynąć na zapach w lodówce czy w szafce, a także przyczynić się do pojawienia się pleśni na najbliższych artykułach.

diyyv2s

Teraz możemy przystąpić do wykonania listy zakupów. Warto w tym czasie sporządzić także plan posiłków na najbliższe dni, dzięki czemu będziemy wiedzieć dokładnie, czego tak naprawdę potrzebujemy. W sklepie starajmy się nie ulegać pokusom i ściśle trzymać się swojej listy.

Zachowaj świeżość produktów do 5x* dłużej z pojemnikami do pakowania próżniowego Electrolux Create 3

Stop z marnowaniem – ułożenie i przechowywanie żywności

Aby skutecznie ograniczyć marnowanie żywności, należy szczególną uwagę zwrócić zarówno na sposób jej przechowywania w lodówce, jak i jej ułożenie we wnętrzu urządzenia. Poszczególne produkty najlepiej czują się bowiem na wybranych wysokościach w lodówce, gdzie panują optymalne dla nich temperatury. Najcieplej w lodówce jest na najwyższej półce oraz w dolnych szufladach – to miejsce na jogurty, przetwory i mleko, a także owoce i warzywa. Środkowa półka, o niższej temperaturze, to z kolei najlepsze miejsce na przechowywanie nabiału, najniższa natomiast najlepiej sprawdzi się w przypadku surowego mięsa oraz ryb. Drzwi lodówki to miejsce, w którym dobrze czują się produkty o długim terminie przydatności, odporne na regularne zmiany temperatur. Można przechowywać tu ketchupy musztardy, jak również oleje, oliwy i soki.

Produkty w lodówce warto układać, biorąc pod uwagę także datę ich przydatności do spożycia. Te, których termin mija najszybciej, należy ustawić bardziej na widoku, bliżej drzwi, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko ich pominięcia i przekroczenia kluczowej daty.

diyyv2s

Korzystajmy także z możliwości, jakie daje nam zamrażarka. Warto chociażby poporcjować i zamrozić wcześniej przygotowane w zbyt dużych ilościach dania, a następnie wykorzystać je w ciągu kilku lub kilkunastu kolejnych dni.

Warto wyposażyć się w odpowiedniej jakości pojemniki do pakowania próżniowego. Wykonane z wysokiej klasy materiałów, hermetycznie zamykane pozwalają na znacznie dłuższe, ale także wygodne przechowywanie żywności w lodówce. Co więcej, dzięki ich użyciu możemy także zachować wszystkie składniki odżywcze danego produktu, jak również jego smak i aromat. Dzięki zamknięciu w szczelnych pojemnikach możemy uniknąć także mieszania się oraz wzajemnego przenikania aromatów w lodówce. Pojemniki mogą być używane zarówno w chłodziarce, jak i w zamrażarce.

Nowoczesne pojemniki próżniowe, wyposażone w specjalną pompkę do odprowadzania powietrza, to sprawdzona pomoc dla tych, którzy pragną ograniczyć ilość marnowanej żywności.

Mniej odpadów w kuchni – o czym jeszcze pamiętać?

Dobrym pomocnikiem we wprowadzaniu w życie filozofii less waste jest także nasza kulinarna wyobraźnia. Warto zastanowić się nad możliwościami wykorzystania różnego rodzaju produktów, a tym samym przedłużenia ich przydatności do spożycia. Przykładem tego mogą być różnego rodzaju dżemy, przetwory, pesta oraz marynaty i kiszonki.

Z pomocą własnych chęci, uruchomionej wyobraźni oraz możliwości, jakie dają nam nowoczesne urządzenia i akcesoria kuchenne, możemy z powodzeniem wprowadzić filozofię less waste do naszego życia.

Materiał partnera
diyyv2s
diyyv2s
diyyv2s