Mało kto dodaje do sernika. 1,5 łyżki i przestanie pękać
Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków, szczególnie w okresie świątecznym. Klucz do perfekcyjnego wypieku to niespodziewany składnik, który nadaje deserowi kremowej konsystencji i zapobiega pękaniu.
Jak przygotować najlepszy sernik na święta? Choć tradycyjne receptury są przekazywane w rodzinnym gronie, często pojawia się problem z suchą masą serową. Rozwiązaniem jest prosty, tani dodatek, który nadaje ciastu kremową konsystencję. Doskonale wiąże masę, dzięki czemu wypiek nie pęka.
Sernik z ziemniakami - składniki
Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz podzielił się sekretem: to ziemniaki. Zaskakujące połączenie sprawia, że sernik staje się bardziej wilgotny. Jak zauważa Makłowicz, sernik z ziemniakami świetnie komponuje się z musem wiśniowym, co czyni go idealnym dodatkiem na świąteczny stół.
WIDEO: Sposób na idealny świąteczny sernik
Do przygotowania sernika ziemniaczanego będziesz potrzebować:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków,
- 300 g cukru pudru,
- 2 łyżki mąki krupczatki,
- 8 żółtek,
- starta skórka z jednej cytryny,
- laska wanilii,
- szczypta soli,
- 4 białka,
- garść rodzynek.
Tak przygotujesz idealnie kremowy sernik
- Twaróg zmiel i połącz z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ziemniakami. Dodaj mąkę, wanilię oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Tortownicę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Mus wiśniowy świetnie pasuje do sernika. Przygotujesz go z 1 kg mrożonych wiśni, 4 łyżek cukru, kawałka cynamonu i 1 łyżeczki mielonych goździków. Wystarczy gotować wszystkie składniki przez ok. 30 minut, aż owoce zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!