Nie stosuj jej pochopnie
Coraz częściej wśród dietetyków pojawiają się głosy, że również w przypadku innych chorób autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto, atopowe zapalenie skóry czy reumatoidalne zapalenie stawów wykluczenie glutenu z diety pomaga w procesie leczenia lub poprawia ogólny stan zdrowia. Joanna Sobczak zaznacza jednak, że te teorie nie zostały do tej pory jednoznacznie potwierdzone badaniami klinicznymi.
- Stosowanie diety bezglutenowej faktycznie pomaga w utracie zbędnych kilogramów, ale prawdopodobnie spowodowane jest to wykluczeniem produktów mącznych, najbardziej sprzyjających tyciu, takich jak pieczywo czy makarony - tłumaczy dietetyczka Naturhouse.
- U zdrowych osób, bez potwierdzonych wskazań do eliminacji glutenu, ta metoda odżywiania nie powinna być stosowana ze względu na zagrożenie niedoborami wielu składników mineralnych oraz wykluczenie cennych źródeł błonnika - dodaje.