Ziarna quinoa
1/2 szklanki gotowanych ziaren quinoa: 111 kalorii, 20 g węglowodanów, 2,5 g błonnika.
Pochodząca z Peru komosa ryżowa (zwana "matką wszystkich ziaren"), jest cennym źródłem węglowodanów, białka, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, manganu, witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera też wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których twój organizm potrzebuje do utrzymania szczupłej sylwetki (wspomaga proces przetwarzania tłuszczu w energię).
Posiłki bogate w ziarna quinoa sprawią, że dłużej będziesz czuła się nasycona. Quinoa jest produktem niskokalorycznym, ale ciągle jeszcze niedocenianym w Polsce. Warto ją włączyć do zdrowej diety. Poza tym dzięki zawartości saponin jej ziarna mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe.
Tekst: na podst. shape.com/(ms/sr), kobieta.wp.pl