Niezwykłe właściwości oczyszczające kiełków brokułów
Eliminują substancje toksyczne
O ich dobrym wpływie na nasze zdrowie wiadomo nie od dziś. Kiełki brokułów zawierają witaminy A, C, K i te z grupy B. Często słyszymy o ich antyrakowym działaniu. Teraz naukowcy potwierdzili niezwykłe właściwości detoksykacyjne wynikające ze spożywania kiełków brokułów.
O ich korzystnym wpływie na nasze zdrowie wiadomo nie od dziś. Kiełki brokułów zawierają witaminy A, C, K i te z grupy B. Często słyszymy o ich antyrakowym działaniu. Teraz naukowcy potwierdzili niezwykłe właściwości detoksykacyjne wynikające ze spożywania kiełków brokułów.
W specjalistycznym piśmie "Cancer Prevention Research" ukazał się artykuł, który przedstawia dowody, że odgrywają one istotną rolę w eliminowaniu z organizmu powszechnie występujących substancji toksycznych.
Okazuje się, że kiełki brokułów zawierają bardzo cenny składnik o nazwie glucoraphanin. Po zjedzeniu warzywa dzięki glucoraphaninie powstaje kolejna cenna substancja - sulforafan. Pobudza ona do działania enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksycznych składników z organizmu.
Tekst na podst. npr.org (ma)/(kg), kobieta.wp.pl
POLECAMY: * Dieta oczyszczająca cerę*