Pieczywo pełnoziarniste – najważniejsze informacje

Pieczywo pełnoziarniste uważane jest za najzdrowszy rodzaj pieczywa, którego regularne spożycie obniża wystąpienie: cukrzycy, nowotworów, chorób serca oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chleb pełnoziarnisty posiada wiele korzyści, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy.
Chleb pełnoziarnisty posiada wiele korzyści, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. (Shutterstock.com)
WP

Chleb pełnoziarnisty – charakterystyka

Pełnoziarnista odmiana chleba uważana jest obecnie za najzdrowszą, a jego częste spożywanie może ochronić nasz organizm przed wpływem różnego rodzaju chorób raz nowotworów. Jest to w głównej mierze spowodowane strukturą chleba ziarnistego, na którą składają się przeciwutleniacze oraz wysoka zawartość błonnika. Są one źródłem wielu wartościowych minerałów w tym selenu, cynku i magnezu, a ich działanie opiera się o zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. To wszystko sprawia, że chleb ziarnisty spożywany regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów, obniża cholesterol obecny we krwi oraz działa przeciw nowotworowo.

Chleb pełnoziarnisty – jak powstaje

Chleb pełnoziarnisty wytwarza się, wykorzystując w procesie nieoczyszczoną mąkę. W ten sposób przed rozpoczęciem mielenia ziarna nie są poddawane płukaniu z wierzchniej warstwy (okrywy nasiennej), w której znajdują się wartościowe składniki w postaci: minerałów, witamin i błonnika. Dla porównania, podczas wypiekania chleba z białej mąki zmieleniu poddane jest wyłącznie bielmo ziarna. W ten sposób otręby (łupiny) i zarodki zostają odsiane, co powoduje całkowitą utratę większości wartościowych składników. Należy mieć również świadomość, że chleb ziarnisty może być wypiekany z użyciem każdego rodzaju zboża. Jednak ze względu na smak wykorzystuje się do tego celu mąkę żytnią, która w przeciwieństwie do pszennej nie jest gorzka.

Chleb pełnoziarnisty – odmiany

W zależności, jakiej mąki użyjemy, otrzymamy nieco inny rodzaj chleba pełnoziarnistego. Dla przykładu mąka żytnia uzyskana w procesie pełnego przemiału jest znacznie grubsza i posiada ciemniejszy odcień niż mąka pszenna biała. Z drugiej strony razowy chleb charakteryzuje się znacznym ciężarem i gliniastą konsystencją oraz charakterystycznym szarobrązowym kolorem. Oprócz tego długo pozostaje wilgotny, zachowując przy tym świeżość. Co więcej, prawidłowo upieczony chleb pełnoziarnisty nie powinien się kruszyć podczas krojenia, a na nożu mogą pozostać jedynie jego drobne cząstki. Należy jednak pamiętać, że nie każde pieczywo o ciemnej barwie to chleb pełnoziarnisty. Przykładem może być często spotykany w piekarniach ciemny chleb opisany jako pełnoziarnisty, który barwę zawdzięcza wyłącznie dodaniu podczas procesu pieczenia karmelu. Z tego powodu podczas kupowania chleba pełnoziarnistego powinno się dokładnie czytać skład przyklejony do produktu. Innym znanym zjawiskiem stosowanym podczas wytwarzania tego typu pieczywa jest dodawanie do niego różnego rodzaju ziaren w tym popularnego słonecznika. Należy mieć świadomość, że taki chleb w dalszym ciągu nie jest pełnoziarnistym. Najważniejsza, a co za tym idzie podstawowa zasada, zgodnie z którą mamy do czynienia z pełnoziarnistym chlebem jest zawartość w jego strukturze przynajmniej 50% razowej mąki.

WP
Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP