GotowaniePrzepisyPowrót do szkoły nie musi być nudny! Pomysły na lunchboxy

Powrót do szkoły nie musi być nudny! Pomysły na lunchboxy

Źródło zdjęć: © materiały partnera
30.08.2022 14:43

Wakacje, wakacje i po wakacjach! Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami. Pachnące nowością podręczniki czekają na pierwszy dzwonek, podobnie kolorowe zeszyty, piórniki i plecaki. Oprócz wyprawki w ramach przygotowania dzieci do kolejnego intensywnego roku szkolnego, nie można zapomnieć o ciekawych pomysłach na smaczne i zdrowe drugie śniadanie. Prezentujemy 10 inspiracji na przekąski, które dodadzą najmłodszym energii na cały dzień pełen nowych obowiązków. Ogólne oświadczenie zdrowotne nie uzupełnione specyficznym z listy zatwierdzonych, ale ryzyko jest niskie Niezatwierdzone oświadczenie żywieniowe, ale ryzyko niskie

Idealny lunchbox

Przede wszystkim powinien być funkcjonalny, szczelny, posiadać przegródki, i… podobać się dziecku! Dlatego wspólnie wybierzcie najlepszą śniadaniówkę. Możliwości jest mnóstwo. Są pudełka dedykowane konkretnym posiłkom i produktom, np. pudełko w kształcie banana czy jabłka. Praktyczne i estetyczne są pojemniki inspirowane japońskimi bento. W wielu z nich znaleźć można wygodne przegródki, dzięki którym posiłki nawet po kilku godzinach spędzonych w plecaku, będą wyglądać apetycznie i zachowają świeżość. A co włożyć do śniadaniówki? Podpowiadamy!

Jej wysokość kanapka

Pieczywo z dodatkami to niekwestionowany lider w dziedzinie posiłków na wynos. Przygotowuje się je szybko ze smacznych składników, jakie akurat są pod ręką. Łatwo je zapakować, dzięki czemu długo zachowują świeżość. Zadbaj jednak o to, by urozmaicać ich skład oraz sposób przyrządzania. Jedzenie dzień w dzień tego samego sprawia, że dzieci niejednokrotnie wracają do domu z pustym brzuchem i nietkniętym lunchem. Polecamy kanapkę z pastą jajeczną, papryką i szczypiorkiem, której podstawą jest pełnoziarniste pieczywo.

© materiały partnera

Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 1 łyżka Majonezu Hellmann’s Oryginalny
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 70 g czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo opiecz w tosterze i odkrój skórkę. Odstaw tosty do ostygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pokrojoną paprykę oraz majonez i szczypiorek.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotową pastą posmaruj dwie kromki pieczywa – pozostałymi dwoma przykryj kanapki i przygnieć lekko dłonią. Kanapki przekrój po przekątnej na trójkąty. Smacznego!

Nie tylko pieczywo

Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjna kanapka, mamy doskonały pomysł na lunch – wrapy z kurczakiem i cukinią. Zamiast kurczaka i cukinii, równie dobrze możesz dodać inne mięso lub same warzywa – sałatę, pomidora czy cebulkę. Dzięki Twojej kreatywności wrapy szybko się nie znudzą!

© materiały partnera

Wrapy z kurczakiem i cukinią

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 3 podudzia z kurczaka bez kości
  • 1 łyżka Przyprawy do Złotego Kurczaka Knorr
  • ½ cukinii
  • 1 garść świeżych kurek
  • 1 szalotka
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Czosnkowego Knorr
  • 100 g dojrzewającego sera
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z podudzia pokrój w cienkie paseczki, oprósz przyprawą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym.
  2. Kurki umyj, a następnie sparz krótko wrzącą wodą. Cukinię pokrój w cienkie paski, a ser w drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz, szalotkę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj kurczaka, a po chwili kurki. Smaż chwilę razem, następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze minutę. Dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.
  4. Do farszu dodaj rukolę i ser, wymieszaj. Placki tortilli posmaruj jogurtem a następnie nałóż farsz.
  5. Brzegi placków zawiń lekko do środka, a następnie zroluj, jak tradycyjnego naleśnika. Zawinięte placki opiecz na suchej rozgrzanej patelni, przekrój pod skosem na pół, poczekaj aż ostygną i zapakuj do lunchboxa.

Coś na ząb!

Przekąski również są ważne! A szczególnie te zdrowe! Polecamy doskonały pomysł na świeże i chrupiące warzywa z dipem. Do zapakowania przyda się lunchbox, który w zestawie posiada niewielkie pudełko ze szczelną pokrywką do przetransportowania sosu.

© materiały partnera

Warzywa z dipem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 łyżki Majonezu Hallmann’s Babuni
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Włoskiego Knorr
  • 50 g grzanek sałatkowych
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki przekrój na pół. Pozostałe warzywa pokrój w słupki.
  2. Sos sałatkowy wymieszaj z majonezem i ketchupem. Przelej całość do śniadaniówki.
  3. W lunchboxie ułóż warzywa kolorami.
  4. Aby zachować chrupkość grzanek w szkole, włóż je do pudełeczka śniadaniowego do oddzielnej przegródki.

Kulinarna lekcja geografii – kierunek Azja!

Fajnie jest podróżować palcem po mapie i odkrywać nieznane. Równie mocno polecamy kulinarne podróże! Idealne do śniadaniówki będą proste sajgonki, przypominające te z Dalekiego Wschodu. Każde dziecko je pokocha.

© materiały partnera

Proste sajgonki

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do Złotego Kurczaka Knorr
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 cebula
  • 100 ml sosu słodkie chili
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
  3. Marchewkę i kapustę pokrój w paski.
  4. Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.
  5. Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, odstaw na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem słodkie chili.
Źródło artykułu:Materiał Partnera
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także