Trwa ładowanie...
Materiał prasowy Knorr

Powrót do szkoły nie musi być nudny! Pomysły na lunchboxy

Wakacje, wakacje i po wakacjach! Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami. Pachnące nowością podręczniki czekają na pierwszy dzwonek, podobnie kolorowe zeszyty, piórniki i plecaki. Oprócz wyprawki w ramach przygotowania dzieci do kolejnego intensywnego roku szkolnego, nie można zapomnieć o ciekawych pomysłach na smaczne i zdrowe drugie śniadanie. Prezentujemy 10 inspiracji na przekąski, które dodadzą najmłodszym energii na cały dzień pełen nowych obowiązków. Ogólne oświadczenie zdrowotne nie uzupełnione specyficznym z listy zatwierdzonych, ale ryzyko jest niskie Niezatwierdzone oświadczenie żywieniowe, ale ryzyko niskie

Share
 Źródło: materiały partnera
d37r6bj

Idealny lunchbox

Przede wszystkim powinien być funkcjonalny, szczelny, posiadać przegródki, i… podobać się dziecku! Dlatego wspólnie wybierzcie najlepszą śniadaniówkę. Możliwości jest mnóstwo. Są pudełka dedykowane konkretnym posiłkom i produktom, np. pudełko w kształcie banana czy jabłka. Praktyczne i estetyczne są pojemniki inspirowane japońskimi bento. W wielu z nich znaleźć można wygodne przegródki, dzięki którym posiłki nawet po kilku godzinach spędzonych w plecaku, będą wyglądać apetycznie i zachowają świeżość. A co włożyć do śniadaniówki? Podpowiadamy!

Jej wysokość kanapka

Pieczywo z dodatkami to niekwestionowany lider w dziedzinie posiłków na wynos. Przygotowuje się je szybko ze smacznych składników, jakie akurat są pod ręką. Łatwo je zapakować, dzięki czemu długo zachowują świeżość. Zadbaj jednak o to, by urozmaicać ich skład oraz sposób przyrządzania. Jedzenie dzień w dzień tego samego sprawia, że dzieci niejednokrotnie wracają do domu z pustym brzuchem i nietkniętym lunchem. Polecamy kanapkę z pastą jajeczną, papryką i szczypiorkiem, której podstawą jest pełnoziarniste pieczywo.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 15 minut

d37r6bj

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 1 łyżka Majonezu Hellmann’s Oryginalny
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 70 g czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo opiecz w tosterze i odkrój skórkę. Odstaw tosty do ostygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pokrojoną paprykę oraz majonez i szczypiorek.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotową pastą posmaruj dwie kromki pieczywa – pozostałymi dwoma przykryj kanapki i przygnieć lekko dłonią. Kanapki przekrój po przekątnej na trójkąty. Smacznego!
d37r6bj

Nie tylko pieczywo

Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjna kanapka, mamy doskonały pomysł na lunch – wrapy z kurczakiem i cukinią. Zamiast kurczaka i cukinii, równie dobrze możesz dodać inne mięso lub same warzywa – sałatę, pomidora czy cebulkę. Dzięki Twojej kreatywności wrapy szybko się nie znudzą!

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Wrapy z kurczakiem i cukinią

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 3 podudzia z kurczaka bez kości
  • 1 łyżka Przyprawy do Złotego Kurczaka Knorr
  • ½ cukinii
  • 1 garść świeżych kurek
  • 1 szalotka
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Czosnkowego Knorr
  • 100 g dojrzewającego sera
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
d37r6bj

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z podudzia pokrój w cienkie paseczki, oprósz przyprawą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym.
  2. Kurki umyj, a następnie sparz krótko wrzącą wodą. Cukinię pokrój w cienkie paski, a ser w drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz, szalotkę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj kurczaka, a po chwili kurki. Smaż chwilę razem, następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze minutę. Dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.
  4. Do farszu dodaj rukolę i ser, wymieszaj. Placki tortilli posmaruj jogurtem a następnie nałóż farsz.
  5. Brzegi placków zawiń lekko do środka, a następnie zroluj, jak tradycyjnego naleśnika. Zawinięte placki opiecz na suchej rozgrzanej patelni, przekrój pod skosem na pół, poczekaj aż ostygną i zapakuj do lunchboxa.

Coś na ząb!

Przekąski również są ważne! A szczególnie te zdrowe! Polecamy doskonały pomysł na świeże i chrupiące warzywa z dipem. Do zapakowania przyda się lunchbox, który w zestawie posiada niewielkie pudełko ze szczelną pokrywką do przetransportowania sosu.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Warzywa z dipem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 łyżki Majonezu Hallmann’s Babuni
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Włoskiego Knorr
  • 50 g grzanek sałatkowych
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki przekrój na pół. Pozostałe warzywa pokrój w słupki.
  2. Sos sałatkowy wymieszaj z majonezem i ketchupem. Przelej całość do śniadaniówki.
  3. W lunchboxie ułóż warzywa kolorami.
  4. Aby zachować chrupkość grzanek w szkole, włóż je do pudełeczka śniadaniowego do oddzielnej przegródki.
d37r6bj

Kulinarna lekcja geografii – kierunek Azja!

Fajnie jest podróżować palcem po mapie i odkrywać nieznane. Równie mocno polecamy kulinarne podróże! Idealne do śniadaniówki będą proste sajgonki, przypominające te z Dalekiego Wschodu. Każde dziecko je pokocha.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Proste sajgonki

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do Złotego Kurczaka Knorr
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 cebula
  • 100 ml sosu słodkie chili
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
  3. Marchewkę i kapustę pokrój w paski.
  4. Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.
  5. Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, odstaw na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem słodkie chili.
Materiał prasowy Knorr
d37r6bj
d37r6bj
d37r6bj