Trwa ładowanie...
Materiał Partnera
wino
Materiał partnera
15-12-2022 14:35
Materiał partnera: Electrolux

Przewodnik po doborze wina do jedzenia

Wiele osób nie zastanawia się specjalnie nad gatunkiem spożywanego wina. To jednak duży błąd. Warto pamiętać bowiem, że odpowiednie wino pomaga wydobyć z posiłku głębię smaku. Z kolei kiepsko dobrane, może zepsuć nawet najwspanialszy obiad lub kolację. Jak prawidłowo dobrać wino do posiłku? Oto nasz mały przewodnik.

 Źródło: materiały partnera
d1lnjed
d1lnjed

Wino coraz popularniejsze

Polacy spożywają coraz więcej wina, nie tylko podczas przyjęć czy imprez okolicznościowych, ale i podczas zwykłych posiłków. Podobnie dzieje się w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie kieliszek wina podawany jest do kolacji i obiadu. Serwując wino do posiłku łatwo jednak popełnić faux pas. Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tym trunkiem, powinny zapoznać się z podstawowymi zasadami podawania wina. Warto pamiętać, że do posiłku podaje się wyłącznie wino wytrawne lub półwytrawne. A co z kolorem? Tutaj sytuacja jest już nieco bardziej skomplikowana. Wszystko zależy bowiem od rodzaju podawanego dania. Inny trunek spożywa się w towarzystwie krwistych steków, a inny podczas delektowania się krewetkami czy kalmarami.

Wino białe - do czego podajemy?

Przede wszystkim należy poznać różnicę pomiędzy winem białym a czerwonym. Jest to kluczowe dla prawidłowego serwowania trunków do posiłków. Wino białe jest zwykle lżejsze i znacznie delikatniejsze w smaku. Z tego powodu doskonale sprawdza się do lekkich posiłków. Można podawać je do sałatek, owoców morza, kurczaka, indyka i niektórych ryb (np. łososia). Innym pomysłem na wykorzystanie białego wina jest przygotowanie z niego aperifu. To napój alkoholowy, który podawany jest przed posiłkiem i ma na celu pobudzenie apetytu. Białe wino serwować można także do przekąsek, np. serów, hummusów i warzyw. Ogólna zasada mówi, że wino nie powinno przyćmić smaku potrawy i odwrotnie.

Wino czerwone - do czego podajemy?

Wino czerwone jest dużo bardziej aromatyczne i charakterystyczne w smaku. Najczęściej serwuje je się do cięższych potraw oraz wyrazistych dań. To m.in. wieprzowina, wołowina, dziczyzna, kaczka i gęś. Czerwone wino podawane jest zarówno do większych posiłków, jak obiad, jak i do przekąsek typu wędliny, pasztety i niektóre rodzaje serów. Oczywiście wybierając wino, należy kierować się także indywidualnymi preferencjami. Nawet najwięksi znawcy win czasami eksperymentują i odchodzą od powyższych zasad.

d1lnjed

Kiedy podaje się wino słodkie?

Warto zapamiętać, że wino słodkie (zarówno białe, jak i czerwone) podawane jest przede wszystkim jak dodatek do deseru. Warto zostawić je więc na sam koniec obiadu lub kolacji. Wyjątkiem od tej zasady mogą być jedynie niektóre przekąski, np. sery, gdzie słodycz wina ma przełamać ich ostry smak. Słodkie wina doskonale sprawdzą się również w wersji solo, np. pomiędzy posiłkami.

Czy wina można mieszać?

Wiele osób zastanawia się, co w przypadku, gdy podczas posiłku spożywa się kilka dań, a na koniec pozostaje do zjedzenia jeszcze deser. Jak wówczas zaplanować podawanie wina? Spokojnie, na szczęście tutaj również panują pewne zasady, które ułatwią zaplanowanie wieczoru. Ogólna zasada zakłada, że najpierw serwuje się wino lżejsze, a później cięższe. Łatwo to zapamiętać, ponieważ występuje tutaj pewna analogia w stosunku do jedzenia. Przystawki i pierwsze danie są zwykle bowiem dużo lżejsze niż drugie danie. Oznacza to więc, że pierwszym gatunkiem wina, jakie zawsze należy podać, jest wino białe. Później zaserwować można wino czerwone, na sam koniec - wino słodkie. Oczywiście należy pamiętać o tym, aby zadbać o zmianę kieliszków. Każdy z opisanych gatunków wina podaje się bowiem w innych kieliszkach.

Jak odpowiednio przechowywać wino?

Bez względu na kolor czy rodzaj wina, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu trunku. Wino nie lubi słońca, nagłych zmian temperatury oraz nagłych wstrząsów. Zdecydowana większość osób przechowuje trunki w lodówce, jednak specjaliści podkreślają, że jest to kiepskie miejsce, ponieważ temperatura jest tam zbyt niska. Za optymalną temperaturę dla wina uważa się bowiem 10°C-15°C. To samo dotyczy pozycji. Zaleca się, aby niezakorkowane jeszcze butelki nie stały w pozycji pionowej. Za najlepszą uważa się pozycje poziomą.

Osoby, które nie posiadają w domu piwnicy, która ze względu na odpowiednio niską temperaturę uznawana jest za doskonałe miejsce do przechowywania wina, mogą postawić na specjalistyczny sprzęt. Zupełną nowością na rynku są chłodziarki do wina. To designerski sprzęt, który można ustawić w każdej kuchni. Jednym z takich produktów jest Electrolux chłodziarka do wina. To sprzęt, który umożliwia przechowywanie nawet kilkunastu butelek wina o różnej wielkości czy kształcie. Doskonałym uzupełnieniem sprzętu jest dedykowana chłodziarce aplikacja. OENO Cellar Management. Dzięki niej można skanować, śledzić, zarządzać oraz zamawiać brakujące butelki wina. Inną zaletą jest możliwość skorzystania z porady doświadczonych somelierów, którzy pomogą dobrać konkretny gatunek wina do serwowanego posiłku. To ogromne ułatwienie, zwłaszcza dla osób, które dopiero odkrywają magię wina.

Materiał partnera: Electrolux
d1lnjed
d1lnjed