Smaczny obiad na szybko? Pyszne pulpety w sosie pomidorowym!
Szukając przepisu na szybki i smaczny obiad, nie możesz zapominać o tym, jak łatwe w przyrządzeniu bywają pulpety w sosie pomidorowym. Wieprzowe klopsiki są soczyste, delikatne, miękkie i każdy członek rodziny zje je z apetytem. Jak je przyrządzić i jakie mięso na nie wybrać? Poznaj najlepszą recepturę i skorzystaj ze wskazówek.
Pomysł na szybki obiad – dlaczego właśnie pulpety?
Pulpety w sosie pomidorowym to danie, na które skusi się nawet mały niejadek. Ich delikatność i miękkość w połączeniu z aromatycznymi przyprawami sprawiają, że są naprawdę pyszne. Jednocześnie łatwo je przygotować. Można wykonać je w domowej kuchni i wcale nie trzeba być mistrzem gotowania. Wystarczą dobrej jakości składniki i sprawdzona receptura. To danie nie jest także czasochłonne. Przygotuje się je nawet w niecałą godzinę.
Oprócz tego, że pulpety są smaczne i nieskomplikowane w przygotowaniu, ich zaletą jest też duża uniwersalność. Pasują do wielu dodatków. Pysznie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i:
- makaronem (mogą być użyte jako element sosu bolognese);
- kopytkami;
- kaszą gryczaną;
- ryżem;
- kaszą pęczak;
- gnocchi;
- kluskami śląskimi.
Dzięki temu za każdym razem obiad może być nieco inny, a klopsiki tak szybko się nie znudzą. Do tego pomidorowy sos możesz wzbogacać warzywami, na przykład pieczarkami, marchewką bądź porem, a także serem – parmezanem lub fetą. Ta uniwersalność podania jest jednym z walorów pulpetów, choć nie można im przecież odmówić niepowtarzalnego smaku.
Najlepszy przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Przedstawiamy tradycyjny przepis na pulpety w sosie pomidorowym, który możesz modyfikować według własnych preferencji. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Ważne, aby użyte mięso było dobrej jakości. W ten sposób będziesz mieć gwarancję najlepszego smaku i świeżości. Przygotowanie dania trwa około 30-40 minut, a z poniższej porcji uzyskasz kilkanaście klopsików (w zależności od ich wielkości).
Składniki na klopsiki
Na pulpety przygotuj:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej (ten rodzaj mięsa najlepiej się formuje; jeśli masz maszynkę, możesz samodzielnie zmielić kawałek)
- cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki stołowe bułki tartej
- 1 jajko
- przyprawy – sól, pieprz, oregano, słodka papryka, koperek (suszony, mrożony lub świeży)
- olej do smażenia
Do wykonania sosu pomidorowego przyszykuj:
- szklankę bulionu/rosołu
- szklankę passaty, przecieru pomidorowego z butelki/kartonu lub przetartych pomidorów
- przyprawy – sól, pieprz, oregano, odrobina cukru w razie potrzeby
Jak zrobić pulpety? Obiad na szybko krok po kroku
Zmiel mięso na drobnych oczkach. Pomiń ten krok, jeśli kupiłaś w sklepie już zmielony kawałek (w wybranych sklepach sieci Delikatesy Centrum możesz poprosić sprzedawcę przy ladzie tradycyjnej o zmielenie świeżej łopatki czy szynki wieprzowej). W dużej misce wymieszaj mięso z drobno pokrojoną cebulą i wyciśniętym przez praskę lub mocno posiekanym czosnkiem (cebula i czosnek muszą być naprawdę drobne). Całość wymieszaj. Dodaj jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W międzyczasie przygotuj blat roboczy – zrób miejsce na mięsne kuleczki. Możesz położyć specjalną matę, folię aluminiową, stolnicę lub deskę do krojenia. Zacznij formowanie klopsików i układaj je w rzędach. Staraj się zachować ich podobną wielkość, by równo się smażyły. Jeśli obawiasz się, że będą się rozpadać na patelni, możesz uprzednio obtoczyć je w odrobinie mąki lub bułki tartej, choć w przypadku dobrej jakości łopatki wieprzowej powinny dobrze się formować.
Uformowane pulpety smaż na rozgrzanym oleju, a gdy się zrumienią, odwróć na drugą stronę. Kiedy klopsiki równomiernie się usmażą, na patelnię wlej szklankę bulionu i przykryj pokrywką. Co pewien czas przemieszaj klopsiki, by nie przywarły do dna naczynia. Następnie dodaj pomidory (przecier bądź passatę) i doprowadź do wrzenia. Nie zdejmując patelni z kuchenki, dopraw sos i przemieszaj. Gotuj bez pokrywki przez około 15 minut na średnim ogniu/średniej mocy, co jakiś czas mieszając danie.
Podawaj z dowolnym dodatkiem – możesz wymieszać na przykład z ugotowanym makaronem (może być zarówno spaghetti, jak i tagliatelle czy fusilli), kaszą lub kopytkami. Jeśli wybierasz makaron, na końcu potrawę wzbogać startym serem (może być parmezan). Nie zapomnij o smacznej surówce (coleslaw bądź porowej). Przyznasz, że to pomysł na naprawdę szybki i smaczny obiad.
Jakie mięso na pulpety będzie najlepsze? Czym kierować się w wyborze?
Jaki rodzaj mięsa będzie najlepszy na pulpety w sosie pomidorowym? W przepisie poleciliśmy łopatkę wieprzową, ponieważ jest to mięso, które gwarantuje łatwe formowanie pulpetów oraz soczystość gotowej potrawy. Możesz wybrać także inne mięsa, np.: pierś z indyka, szynkę wieprzową, karkówkę czy nawet pierś z kurczaka – jeśli wolisz drób, końcowe gotowanie możesz skrócić do 10 minut (to mięso nie potrzebuje długiej obróbki termicznej).
Pamiętaj, że niezależnie od tego, jakie mięso wybierzesz, musi być ono dokładnie zmielone. W niektórych sklepach sieci Delikatesy Centrum, masz możliwość skorzystania z takiej usługi w ramach zakupów. Sprzedawca na Twoje życzenie zmieli mięso czerwone na miejscu. Dzięki temu, że w tych sklepach są lady tradycyjne, możesz wybrać dokładnie taki kawałek, jaki chcesz. Bez problemu przyjrzysz się wyeksponowanym produktom – poproś sprzedawcę o pokazanie preferowanej części.
Pamiętaj, że aby przepis się udał, danie było pełne aromatu, miękkie i soczyste, wybrane mięso powinno być świeże i dobrej jakości. W sklepach sieci Delikatesy Centrum otrzymasz najlepsze produkty. Dostępne w nich mięso jest kontrolowane na każdym etapie – ścisły nadzór nad procesem i ciąg chłodniczy gwarantują najwyższą jakość i świeżość. Mięso pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców.
Dlaczego właśnie łopatka wieprzowa?
Łopatka to przednia część półtuszy wieprzowej, mięso delikatne, zawierające większe ilości tkanki tłuszczowej. W sklepach Delikatesy Centrum, łopatka jest pozyskiwana z najlepszej części tuszy wieprzowej – mięśnia trójgłowego. Świetnie nadaje się do mielenia, ale równie chętnie kupujemy ją na gulasz. Najczęściej przyrządza się ją poprzez długotrwałe pieczenie lub duszenie. Pasują do niej bardziej wyraziste przyprawy.
WP Kobieta na: