Niedobór cynku
To jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych, a jego niedobór objawia się często utratą smaku i węchu (cynk pomaga aktywować części mózgu, które odpowiedzialne są za przetwarzanie informacji o tych zmysłach).
Dobowe zapotrzebowanie na cynk u zdrowego, dorosłego człowieka wynosi 15-25 mg. Zwiększonej dawki mikroelementu potrzebują kobiety w ciąży oraz mamy karmiące pociechy piersią. Jednak bardzo często występuje u nich niedobór tego pierwiastka, spowodowany np. przyjmowaniem suplementów żelaza czy kwasu foliowego.
Konsekwencją tego jest nie tylko utrata smaku i węchu, ale także spadek odporności, apatia i skłonność do popadania w stany depresyjne i lękowe, brak apatytu czy problemy z wypadającymi włosami albo łamliwymi paznokciami. U kobiet niedobór cynku zwiększa ryzyko niedoczynności tarczycy (pierwiastek jest potrzebny podwzgórzu, aby wytworzyć hormon używany do sygnalizowania przysadce mózgowej, by ta aktywowała tarczycę).