Blisko ludziStrajk Kobiet przed Sejmem. Jednoznaczne stanowisko grupy Ponton

Źródło zdjęć: © East News
Karolina Błaszkiewicz
16.10.2019 08:36, aktualizacja: 17.10.2019 09:11

15 października w Sejmie odczytano projekt ustawy, której jednym z założeń jest skazywanie na 3 lata więzienia edukatorów seksualnych. PiS poszło o krok dalej – proponuje nawet 5 lat. W odpowiedzi Strajk Kobiet przyszykował demonstracje w całej Polsce. A Grupa Ponton wydała oświadczenie.

"Widzimy się jutro przed Sejmem! Nie pozwolimy się zastraszyć i nie pozostawimy młodzieży samej w jej troskach i problemach. Ale potrzebujemy Waszego wsparcia! Wyraźcie swój sprzeciw wobec absurdalnej ustawy, wedle której za naszą ciężką pracę grozić nam będzie wieloletnie więzienie! Pokażcie, że wspieracie edukację seksualną i młode osoby, które jej tak bardzo potrzebują! – pisali na Facebooku edukatorzy seksualni z Grupy Ponton.

Prawo i Sprawiedliwość popiera projekt obywatelski "Stop pedofilii". Zgodnie z nim karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat trzech będzie podlegał ten, "kto publicznie propaguje lub pochwala podejmowanie przez dzieci obcowania płciowego". Proponowane zmiany obejmują kary również za prowadzenie edukacji seksualnej w szkołach, jeśli do edukacji seksualnej dojdzie bez zgody rodziców małoletnich uczniów. Poza nauczycielami projekt uderzyć może m.in. w lekarzy czy edukatorów seksualnych. Autorzy projektu wymieniają także tzw. zajęcia podejrzane, wśród nich lekcje dotyczące antykoncepcji, HIV i AIDS, przeciwdziałania przemocy czy homofobii. Głosowanie w sprawie projektu odbędzie się w środę. Ogólnopolski Strajk Kobiet zapowiedział protest na Wiejskiej. "PiS rzutem na taśmę, w starym składzie parlamentu, pracuje nad ustawowym zakazem edukacji seksualnej" - alarmują organizatorki strajku. Kobiety wyjdą na ulice pod wiele mówiącym hasłem "Jesień średniowiecza". Swój udział zapowiedziały prawie 4 tys. osób. Wydarzeniem zainteresowało się zaś 19 tys.

Obraz