Grejpfrut
Jest niskokaloryczny (39 kcal w 100 g), zdrowy i sprzyja szczupłej sylwetce. W 90 proc. składa się z wody. Zawiera witaminy C, E, PP, z grupy B. Udowodniono, że grejpfrut utrudnia odkładanie się tłuszczu i reguluje trawienie, przyspieszając tempo odchudzania.
Osoby, które każdego dnia jadły pół grejpfruta do każdego posiłku, w ciągu trzech miesięcy zrzuciły po ok. 7 kg (dla porównania – osoby na tej samej diecie, ale bez dodatku grejpfrutów, schudły tylko 1 kg). Zdaniem badaczy najlepsze efekty odchudzające uzyskamy, łącząc te owoce z produktami białkowymi. Spalanie tłuszczu przyspieszą także inne cytrusy zawierające witaminę C. Witamina ta jako naturalny antyoksydant przyczynia się do zwiększenia produkcji L-karnityny, zamieniającej rezerwy tłuszczu w energię potrzebną do funkcjonowania naszego organizmu.