Trwa ładowanie...
Materiał prasowy Too Good To Go

Wyrzucamy jedzenie, bo... nie znamy etykiety

Rocznie w Polsce marnujemy 4,8 mln ton jedzenia m.in. przez nieprzestrzeganie etykiety. Dziś w dobrym tonie jest o tym przypomnieć, ponieważ 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości nt. Strat i Marnotrawstwa Żywności ONZ. Dzięki zasadom etykiety Too Good To Go promowanym w kampanii "Często Dobre Dłużej" w prosty i szybki sposób można ocalić jedzenie przed nieeleganckim zmarnowaniem. Wystarczy… zaufać swoim zmysłom

Share
 Źródło: materiały partnera
d2kwn9o

Etykieta, fr. étiquette, to obowiązujący sposób zachowania się. Jej nieznajomość może mieć szereg przykrych konsekwencji - jak się okazuje – również dla środowiska. Blisko 88 mln ton żywności w UE marnuje się przez błędną interpretację oznaczeń na opakowaniach[1]. Według raportu Banków Żywności, w Polsce aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych[2]. Dlatego z okazji Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Żywności ONZ, Too Good To Go przypomina – produkty są "Często Dobre Dłużej", niż nam się wydaje. By uniknąć faux pas, należy podążać za oznaczeniami na opakowaniach i zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do".

Popatrz, powąchaj, posmakuj!

Etykieta instruuje – jeśli termin "najlepiej spożyć przed" minął, zamiast wyrzucać: popatrz, powąchaj, posmakuj! To jedyny i skuteczny sposób, aby ocalić przeterminowane jedzenie. Podpowiadamy: dziś w dobrym tonie jest podać jedzenie uratowane przed zmarnowaniem! Zupa krem z pomidorami

z puszki po terminie? Włoski makaron, na opakowaniu którego data już minęła? To po prostu brzmi elegancko! Przecież cukier po terminie też jest słodki, a przy konserwach nie trzeba być aż tak konserwatywnym, jeśli chodzi o daty minimalnej trwałości.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Setki tysięcy produktów ze specjalną etykietą

Już teraz robiąc zakupy można zauważyć produkty z wyróżniającą się etykietą zaprojektowaną przez Too Good To Go, która krok po kroku instruuje jak ocenić przydatność do spożycia.

d2kwn9o

O ile kiedyś konsumpcja produktów po terminie budziła szereg wątpliwości i kojarzyła się z problemami żołądkowymi, teraz zaczynamy dostrzegać, że jedzenie jest "Często Dobre Dłużej". Już na ponad 140 ulubionych produktach Polaków umieściliśmy specjalne piktogramy "Często Dobre Dłużej: Popatrz, Powąchaj, Posmakuj", zachęcające do korzystania ze swoich zmysłów, aby ocenić czy produkt dalej nadaje się do spożycia. To rewolucja, do której przyłączyło się wielu producentów żywności. Cel jest jeden - nie marnować! - mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go w Polsce.

Na zmianę etykiety zdecydowało się już 26 firm działających w Polsce m.in. Danone, Winiary, Frosta, Auchan, Kaufland, Soligrano, Herbapol, Pan Pomidor, Wege Siostry. Od wielu miesięcy na wybranych produktach widnieją charakterystyczne oznaczenia stworzone przez Too Good To Go. Łącznie wyprodukowano ich już setki tysięcy! Wszystko po to, by ułatwić konsumentom przyswojenie zasad etykiety i ocalić wciąż dobrą żywność przed zmarnowaniem. Bo ratowanie jedzenia jest w dobrym, i smacznym, tonie!

Kampania Too Good To Go "Często Dobre Dłużej" obejmuje już 11 europejskich rynków. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie www.toogoodtogo.pl lub www.dobredluzej.pl.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

[1]European Commission, Market study on date marking and other information provided on food labels and food waste prevention, 2018;

[2]Badanie PROM, 2019.

Materiał prasowy Too Good To Go
d2kwn9o
d2kwn9o
d2kwn9o