Zadbaj o odporność na jesień i zaproś Specjały Regionu do swojej kuchni
Dla naszych pociech to czas na powrót do szkolnych przygód i obowiązków. Jednak, dla wszystkich początek ten pięknej pory roku to świetna okazja na złapanie ostatnich promieni słońca i witaminy D3 spacerując pośród wielokolorowych drzew.
Dobrze jest jednak wzmocnić organizm i przygotować go na tę zimniejszą część roku również od wewnątrz. Świetnym sposobem jest regularne spożywanie tłoczonych na zimno olejów. Dzięki takiemu sposobowi wytwarzania zachowują one nie tylko swój wyrazisty smak, ale przede wszystkim nie tracą żadnych cennych wartości odżywczych. Utrzymują cholesterol pod kontrolą, dbają o dobry stan kości, a także mają świetny wpływ na funkcjonowanie mózgu, co jest niezwykle ważne dla naszych dzieci.
Oleje możecie jeść na łyżce każdego dnia albo pamiętać, by dodać je do swoich regularnych posiłków. Sałatki, kanapki, wytrawne śniadania, warzywa, kasze, zapiekanki – mamy wrażenie, że olej można przemycić praktycznie wszędzie. Najlepiej wiedzą to chyba rodzice 😉
Do codziennej pielęgnacji odporności polecamy nierafinowany olej rzepakowy oraz dyniowy – oba są tłoczone na zimno i sprawdzą się świetnie na jesień.
Wiesz, co jesz
Olejowe dodatki do żywności to świetna sprawa, jednak to ważne abyśmy zadbali również o to, co wkładamy na nasze talerze oraz o to, co spożywają nasze dzieci, które spędzają dobre kilka godzin poza domem.
Rozwiązaniem są sery kozie! Jeśli robicie kanapki, dodajcie tam trochę ulubionych warzyw oraz plasterki koziego sera, który akurat macie pod ręką. Świetnie nada się tutaj kozi ser twardy dojrzewający, a jeśli lubicie wędzony aromat spróbujcie koziego sera twardego dojrzewającego wędzonego. Gdybyście mieli ochotę na bardziej wyraziste i słonawe w smaku aromaty – nie krępujcie się i dorzućcie do kanapki kozi ser sałatkowy festkoz. Koniec z nudnymi kanapkami!
Dodatkowo, przedstawiamy Wam kilka wybranych przepisów, które pokochają również niejadki! A może sami przygotujecie je sobie do pracy?
Racuchy z jabłkami
Składniki na placuszki:
- 200 g twarogu koziego twarogu wiejskiego
- 1 jajko rozmiar "M"
- 40 g kaszy manny lub mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
- 1 łyżka cukru lub miodu
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- Mąka pszenna do obtoczenia
- Ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej do smaku
Składniki na jabłka:
- 3 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj kozi twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto.
- Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Upraż na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Smaż 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Placuszki delikatnie obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i zrumień placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z prażonymi jabłkami.
Babeczki z kozim jogurtem naturalnym i jagodami
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 250 ml koziego jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka jagód świeżych lub mrożonych
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C "góra-dół". Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4 minuty.
- Do ubitej masy dodaj olej, jogurt, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek. Babeczki równomiernie posyp jagodami
- Piecz przez około 30 minut w 180°C do "suchego patyczka".
- Kiedy przestygną oprósz cukrem pudrem.
Dbajcie o siebie, smacznego!
Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
*Merytoryka treści została przygotowana na podstawie publikacji "Żywienie człowieka a zdrowie publiczne" Wydawnictwa Naukowego PWN, opracowanego przez J. Gawęckiego, W. Roszkowskiego oraz "Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach z mleka koziego" Regina Gajewska, prof.dr hab. Zenon Ganowiak, Michał Nabrzyski, Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej w Gdańsku
WP Kobieta na: