Trwa ładowanie...
Materiał partnera

Zalety pieczenia w piekarniku parowym

Jaki powinien być idealny posiłek? Pyszny, zdrowy, lekki i pozwalający na szybkie posprzątanie kuchni po przygotowywaniu. To brzmi jak marzenie, ale może być również spełnieniem, nie tylko dzięki odpowiednim składnikom, ale również sposobom ich obróbki. Jednym z tych, nad którym warto się szczególnie zastanowić, jest gotowanie za pomocą piekarnika parowego. Dzięki niemu potrawy zachowają pełnię smaku, a sam proces można nazwać w pełni inteligentnym – piekarnik parowy zadba bowiem o perfekcję każdej potrawy.

Share
Zalety pieczenia w piekarniku parowym Zalety pieczenia w piekarniku parowym Źródło: materiały partnera
d1rcql8

Na czym polega piekarnik parowy?

Każdy, kto korzysta z piekarnika, zna to doskonale: zakalec lub zbyt przyrumienione ciasto, wysuszone lub przypalone mięso, słowem – czasem ciężko o idealny posiłek. Jednak piekarnik parowy wynosi gotowanie na zupełnie inny poziom, dzięki czemu każda potrawa nie tylko będzie idealnie wypieczona, ale również zachowa pełnię swojego smaku. Wykorzystuje bowiem wysoką temperaturę i parę wodną, a więc jednocześnie nawilża z zewnątrz, zapobiegając przypalaniu, jak i gotuje wewnątrz, dbając o odpowiednią wilgotność potrawy. Zachowuje więc soczystość i miękkość dań, ponieważ ani tłuszcz, ani soki z nich nie wyparowują, a jednocześnie pomaga nabrać chrupkości z zewnątrz bez ryzyka przypalenia. Słowem – piekarnik parowy dosłownie dba o potrawę, by zachowała wszystkie jej walory.

Jakie są zalety korzystana z piekarnika parowego?

Każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o gotowaniu doskonale wie, że za jedne z najzdrowszych uważa się potrawy albo gotowane na parze, albo grillowane. Pieczenie w piekarniku parowym jest poniekąd połączeniem parowania i grillowania, co pozwala podkreślić smak potraw i zachować je w idealnej formie. Jakie są dalsze korzyści?

·      Przede wszystkim – potrawy nie wymagają stosowania dodatkowego tłuszczu w celu zapobiegania przypaleniu czy nawilżenia – ich naturalne tłuszcze i soki są stopniowo uwalniane, ale nie wytrącają się całkowicie i nie wyparowują. Piekarnik parowy ogranicza więc spożycie tłuszczu i zmniejszenie kaloryczności potraw.

d1rcql8

·      Pozwala zachować smak potraw, zatrzymując w nich soki i nie doprowadzając do przesuszenia.

·      Równomierne działanie pary wodnej i temperatury zapobiega nierównomiernemu wypiekaniu, a przy tym skraca czas gotowania.

·      Nie dopuszcza do przenikania się smaków i zapachów – w piekarniku parowym można gotować kilka potraw w tym samym czasie.

·      Doskonale sprawdzi się do podgrzewania gotowych potraw, nie dopuszczając do ich przesuszenia.

d1rcql8

·      Nadaje się do przygotowywania wszystkich rodzajów potraw, od deserów, przez zapiekanki aż do mięs.

Dlaczego warto korzystać z piekarnika parowego?

Piekarniki parowe mają jeszcze jedną wielką zaletę, która z pewnością zadowoli każdego miłośnika szybkiego, ale efektywnego sprzątania. Jako że trudno w nich o przypalenie potraw – znika problem nieprzyjemnego zapachu zostającego wewnątrz. Samo czyszczenie zaś również odbywa się za pomocą pary, bez konieczności szorowania ciężkimi środkami. Dla jeszcze większego ułatwienia, warto wybierać modele piekarników parowych z termosondą, czuli czujnikiem pomiaru temperatury wewnątrz potraw. Zapobiega on zarówno niedopieczeniu, jak i przypalaniu (a także przesuszaniu) potraw, co pomaga unikać kulinarnych wpadek, także tych związanych z bałaganem i brudem w piekarniku.

Pieczenie w piekarniku parowym jest zdrowe, smaczne, szybkie, łatwe, przyjemne i… czyste. Jeśli więc uwielbiasz gotować i chcesz, by cały proces był maksymalnie komfortowy – piekarnik parowy to idealne rozwiązanie dla Ciebie!

Materiał partnera
d1rcql8
d1rcql8
d1rcql8