Bananowe odchudzanie
Czy kiedy próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, jesz żółte banany? Choć to przyjemnie słodka przekąska, możesz spodziewać się, że cukier zawarty w mocno dojrzałych owocach, szybko dostanie się do krwi, a ty niebawem poczujesz głód i po godzinie będziesz kręcić się już po kuchni. Przeciwnie zadziała na ciebie zielona wersja, która zdecydowanie zwiększy uczucie pełności po posiłku i przez to cię nieco uspokoi. To wszystko nie tylko dzięki skrobi, ale także pektynom, którym zielone okazy zawdzięczają zwartą strukturę. Ich niewielka ilość w mocno dojrzałych bananach sprawia, że często te owoce są papkowate i rozpadają się w dłoniach.
Co ważne, zarówno skrobia, jak i pektyny, spowalniają dodatkowo opróżnianie żołądka i przy okazji uwrażliwiają tkanki. Jeśli zjesz jednego zielonego banana, będziesz syta zdecydowanie dłużej niż po dwóch, ale mocno dojrzałych.
Badania potwierdzają, że jeśli 5% spożywanych przez ciebie węglowodanów będzie stanowiła skrobia oporna na trawienie, twoje spalanie tłuszczu może zwiększyć się nawet o 20%. Nie bój się zatem niedojrzałych bananów, zmniejsz dzięki nim swój apetyt i chudnij.