Nakarm swoją odporność
Stan twoich jelit odpowiada m.in. za odporność, radzenie sobie ze stresem, a nawet rezultaty w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Mieszkające w nich pożyteczne bakterie potrzebują właściwego pokarmu, abyś czuła się zdrowa, zrelaksowana i tryskała energią.
Zielony banan świetnie sprawdzi się w tej roli i zadziała jak naturalny prebiotyk. Zarówno oporna skrobia, jak i pektyny, odżywiają bowiem „przyjazne” bakterie. Dzięki tym niedojrzałym owocom, nie tylko zmniejszasz ryzyko raka jelita grubego, ale do tego wpływasz na swoje samopoczucie, stan zatok czy spokojny sen.
Pamiętaj tylko, że oporna skrobia zostaje wykorzystana jedynie częściowo przez bytujące w twoich jelitach bakterie. Jej reszta przekształca się w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i w takiej postaci, prawie w 95%, wchłonięta zostaje do krwiobiegu, dając ci energię do działania. Ostatecznie zatem zielone banany dostarczą ci prawie tyle samo kalorii, co ich dojrzała wersja.