Trwa ładowanie...
ycipk-34lbj7
ycipk-34lbj7

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

Przepis

Zupa gulaszowa, czyli oryginalnie gulyásleves, to jedno z najbardziej znanych dań węgierskich. Na Węgrzech najczęściej przygotowywana jest w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczna, pełna smaku i pachnąca papryką zupa. Jej bazą jest słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że myślami przenosimy się do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Trwa ładowanie...
ycipk-34lbj7
Czas przygotowania:

Ponad 120 minut

Rodzaj kuchni:

Inna kuchnia

Na ile osób:

2-3

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie fot. Aleksandra Hangel
Podziel się
Składniki
  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 100 gram węgierskiej oryginalnej papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej (wędzona da bardziej wyrazisty posmak)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • 6 - 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana
ycipk-34lbj7
Przepis
  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Gdy wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością conajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków, co jakieś czas mieszając.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.

Gotowe!

ycipk-34lbj7

Aleksandra Hangel

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów

Zupy

Rodzaj potrawy

Zupa krem

Sposób przygotowania

Gotowanie

Duszenie

Główne składniki

Cebula

Ziemniaki

Wołowina

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-34lbj7
ycipk-34lbj7
ycipk-34lbj7