Trwa ładowanie...
d3e4c3w
d3e4c3w

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

Przepis

Zupa gulaszowa, czyli oryginalnie gulyásleves, to jedno z najbardziej znanych dań węgierskich. Na Węgrzech najczęściej przygotowywana jest w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczna, pełna smaku i pachnąca papryką zupa. Jej bazą jest słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że myślami przenosimy się do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d3e4c3w
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
fot. Aleksandra Hangel
Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
Składniki
  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 100 gram węgierskiej oryginalnej papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej (wędzona da bardziej wyrazisty posmak)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • 6 - 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana
Przepis
  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Gdy wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością conajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków, co jakieś czas mieszając.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.

Gotowe!

Aleksandra Hangel

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3e4c3w
d3e4c3w
d3e4c3w

d3e4c3w
d3e4c3w
d3e4c3w