Trwa ładowanie...

Żywność ekologiczna - mity, fakty oraz zalety

Większość z nas doskonale kojarzy europejski certyfikat, którym oznaczana jest żywność ekologiczna. Jest to tzw. zielony listek. Znajdziemy go na wszystkich produktach, które sprzedawane są w sklepach ze zdrową żywnością. Nie wszyscy jednak jesteśmy świadomi, co powoduje, że żywność ekologiczna jest aż tak ważna nie tylko z punktu widzenia naszego zdrowia, ale także stanu środowiska naturalnego. Za ekożywność uważa się produkty żywnościowe, powstałe według wytycznych rolnictwa ekologicznego, które troszczy się o środowisko naturalne. Nie zawiera ona pestycydów, a podczas jej produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz.

Share
Żywność ekologiczna - mity, fakty oraz zalety
Żywność ekologiczna - mity, fakty oraz zaletyŹródło: materiały partnera
d2vxiip

Fakty oraz mity, które krążą wokół żywności ekologicznej.

MITY: 

  • żywność ekologiczna zawsze oznaczona jest certyfikatem. Jest to mit - istnieje bowiem kilka grup produktów, które spełniają wszystkie wymogi, jednak nie mogą zostać oznaczone certyfikatem, są to np. owoce leśne, dziczyzna oraz grzyby.
  • żywność ekologiczna sprawi, że ludzie będą zdrowsi. Niestety nie można być tego pewnym w 100%. Na nasze zdrowie ma wpływ także mnóstwo innych czynników, np. aktywność fizyczna, środowisko, w jakim przebywamy, ilość snu oraz używki.
  • określenie "żywność naturalna", "zdrowa żywność", czy "slow food" oznaczają żywność ekologiczną. Zamienniki te wykorzystywane są najczęściej do celów marketingowych i mogą opisywać zarówno żywność niecertyfikowaną, jak i certyfikowaną.
  • produkty ekologiczne są trudno dostępne.

FAKTY:

  • produkty ekologiczne zawierają bardzo niski poziom środków chemicznych lub w ogóle jej nie zawierają.
  • poprzez wspomaganie procesu oczyszczania organizmu, żywność ekologiczna przyczynia się do łagodzenia skutków wielu chorób. Dzieje się tak ze względu na to, że produkty ekologiczne nie zawierają substancji szkodliwych, które bardzo często pozostają w naszym organizmie.
  • żywność ekologiczna posiada zarówno bardziej wyrazisty zapach, jak i smak niż żywność konwencjonalna - jest zatem smaczniejsza.
  • żywność ekologiczna jest droższa.
  • proces produkcji ekożywności podlega ciągłej kontroli.

Zalety żywności ekologicznej.

Niewątpliwie największą zaletą ekożywności jest jej wysoka jakość oraz naturalność. Kontrolerzy zajmujący się klasyfikacją produktów eko zwracają uwagę na każdy proces jej powstawania - właśnie dlatego producenci ubiegający się o certyfikat świadczący o pochodzeniu produktu muszą spełnić mnóstwo wymagań.

Jednym z najważniejszych przepisów oraz najważniejszych zalet jest odchodzenie od sztucznych dodatków, antybiotyków oraz hormonów wzrostu. Powodują one, że produkty tracą na swojej atrakcyjności. Takim przykładem są płatki musli. Dodawane do nich ogromne ilości cukru powodują, że są zwyczajnie niezdrowe. Zdecydowanie lepiej postawić na musli bezglutenowe pochodzące ze sklepu z żywnością ekologiczną. Mamy wówczas pewność, że płatki są zdrowe i nie zawierają wszelkich wzmacniaczy smaku, konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy oraz stabilizatorów.

d2vxiip

Dużą zaletą żywności ekologicznej jest również fakt, że kupując ją, odciążamy środowisko naturalne, a co za tym idzie, dbamy o ekosystem oraz chronimy organizmy żywe. Do zalet ekożywności należą również walory zdrowotne, które są najbardziej docenianie przez osoby chore oraz borykające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi. Ponadto, wszystkie produkty ekologiczne posiadające certyfikaty bogate są w dużą ilość składników odżywczych, a także witamin. Zapewniają nam zatem dobre samopoczucie oraz zdrowie na odpowiednim poziomie.

Kupując żywność ekologiczną, wybierajmy wyłącznie sprawdzone sklepy, które posiadają odpowiednie certyfikaty. Będziemy mieć wówczas 100% pewności co do jej pochodzenia.

d2vxiip

Podziel się opinią

Share
d2vxiip
d2vxiip