Uroda5 produktów, które poprawiają stan cery

5 produktów, które poprawiają stan cery

Jędrna, promienna i zadbana cera decyduje o dobrym wyglądzie. Co robimy, by ją odżywić i zregenerować? Zwykle kupujemy kremy, balsamy, jakieś serum czy maseczkę lub poddajemy się zabiegom w gabinecie kosmetycznym. Czasami sięgamy po suplementy diety. Wszystko po to, by doraźnie poprawić kondycję skóry. Pamiętajmy jednak, że żadna tabletka nie zadziała tak dobrze, jak naturalny składnik pożywienia i dobrze zbilansowany jadłospis. Bo niestety jest tak, że chwilowe działania przynoszą krótkotrwałe efekty. Co warto na stałe włączyć do diety, by poprawić
kondycję naszej cery? Przekonajmy się.

5 produktów, które poprawiają stan cery
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

14.06.2016 | aktual.: 14.06.2016 09:52

Awokado

Pomoże nam awokado, które zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: A, B1, B2, C, PP, K, wapń, potas i fosfor oraz kwas pantotenowy, lecytynę i dużo naturalnych fitosteroli w stężeniu większym niż choćby w oliwie z oliwek. Awokado jest bardzo dobrym źródłem witaminy E, będącej jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który podobnie jak witamina C, pozwala neutralizować wolne rodniki. Witamina E nazywana jest często strażnikiem lub witaminą młodości. W młodym organizmie regeneruje się sama, ale wraz z upływem czasu i coraz większą ilością
szkodliwych promieni UV konieczne jest jej uzupełnienie. Oprócz awokado cennym źródłem witaminy E jest oliwa z oliwek oraz orzechy, nasiona i kiełki pszenicy.

W kosmetyce i w kuchni najczęściej wykorzystujemy olej i miąższ awokado. Możemy w prosty sposób przygotować z niego zarówno pastę na kanapkę, jak i maseczkę pielęgnacyjną.

Pestki dyni

Zbawienny wpływ na cerę mają także pełne ziarna, ponieważ zawierają cynk, a ten łagodzi objawy przy cerze trądzikowej i oczyszcza zatkane pory przy cerze tłustej. Pestki dyni to świetne źródło tego mikroelementu, który przyspieszają procesy regeneracji skóry, redukują wiotczenie i zmniejszają pojawiające się zmarszczki. A dzięki temu, że cynk wspomaga produkcję kolagenu, wpływa także na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Ten pierwiastek występuje także często w maściach i kremach wspomagających leczenie trądziku.

Oprócz pestek dyni cynk znajduje się także w małżach i ostrygach, czerwonym mięsie, fasoli, migdałach, pełnoziarnistym pieczywie.

Marchew

Marchew zawiera beta-karoten, czyli prekursor witaminy A, której postępujący wraz z wiekiem ubytek w skórze jest widoczny gołym okiem. Mniejszy poziom beta-karotenu skutkuje zmarszczkami, ciemnymi plamami i przebarwieniami, a także nierównym kolorytem. Te wszystkie defekty powstają na skutek nadmiernego działania promieni słonecznych, a zapobiec może im właśnie witamina A, czyli retinol. Poprawia ona powierzchnię naskórka likwidując plamy, wyrównując koloryt i rozjaśniając, a w głębi skóry bierze udział w tworzeniu kolagenu, co zwiększa jędrność i elastyczność cery. Oprócz marchwi witamina A znajduje się również w wątróbce, szpinaku, słodkich ziemniakach, morelach, jarmużu. Włączając je do swojego menu, zauważysz, że szara pozbawiona blasku cera stała się zaróżowiona i wygląda na znacznie zdrowszą.

Papryka

Jest doskonałym źródłem witaminy C, która odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu w skórze, dzięki czemu cera staje się gładsza, bardziej napięta i nawilżona. Witamina C poprawia także stan kruchych i skłonnych do pękania naczyń krwionośnych oraz ujednolica koloryt skóry. Jest również bogata w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki skóry przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Uszkodzenia te to nic innego jak widoczne na skórze zmarszczki. Oprócz papryki doskonałym źródłem witaminy C są owoce jagodowe, natka pietruszki, brokuły czy warzywa kapustne.

Łosoś

Zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w tłustych rybach (np. łosoś, makrela czy śledź) sprawiają, że skóra jest miękka i delikatna. Jedzenie tłustych ryb zalecane jest osobom cierpiącym na trądzik i mającym problemy z bardzo przesuszoną cerą. Komórki skóry funkcjonują prawidłowo, a więc m.in. wyglądają ładnie, dzięki płaszczowi lipidowemu, który je otacza. Jeśli brakuje w nim dobrych kwasów tłuszczowych (omega-3) warstwa lipidowa ulega przesuszeniu, skóra łuszczy się i uwrażliwia, co efekcie skutkuje szarą, ziemistą cerą i uwidocznieniem zmarszczek. Osoby, które nie jedzą ryb (np. wegetarianie) powinny sięgnąć po orzechy, nasiona dyni, olej z siemienia lnianego.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (14)