Grzyby jadalne. Czy to możliwe, że mogą być niebezpieczne? Na co uważać?
Nadszedł czas idealny na zbieranie grzybów, ale warto mieć się na baczności szczególnie w przypadku niektórych gatunków. Jak się okazuje, popularne i uwielbiane grzyby jadalne mogą być naprawdę niebezpieczne, a nawet trujące. Pod lupą znajdują się nie tylko leśne grzyby, ale także te, które możemy dostać w sklepach.
22.09.2020 12:18
Grzyby jadalne, które szczególnie mogą okazać się dla nas zgubne, to pieczarki oraz boczniaki. Często nie chodzi wyłącznie o sam gatunek, ale o sposób ich przechowywania i transport do konkretnych sklepów. Jeśli chcesz uniknąć zatrucia grzybami jadalnymi, sprawdź, na co dokładnie zwrócić uwagę.
Grzyby jadalne – jak uniknąć możliwego zatrucia?
Zatrucie grzybami jadalnymi jest stosunkowo częste, ale spowodowane jest niektórymi szkodliwymi nawykami. O czym pamiętać?
- Odpowiednie przechowywanie – nie trzymaj grzybów w foliowych torebkach czy wiadrach, ponieważ w takim miejscu szybciej się psują oraz nabierają szkodliwych właściwości. Najlepiej zbierać je do łubianek lub koszyków.
- Nie jedz przeterminowanych grzybów – nie lekceważ daty na opakowaniu, ponieważ można się nimi wówczas naprawdę zatruć. Lepiej zjadać grzyby świeże, a w lodówce trzymaj je maksymalnie 24 godziny.
- Nie zbieraj zbyt młodych grzybów – często trudno zidentyfikować, czy na pewno są jadalnym gatunkiem. Ich cechy nie są wówczas odpowiednio wykształcone.
- Nie podawaj grzybów dzieciom – są ciężkostrawne i nie mogą być podawane dzieciom do 8. roku życia.
- Unikaj alkoholu – pewne gatunki grzybów w kontakcie z alkoholem mogą okazać się toksyczne i trujące.
- Kupuj sprawdzone grzyby – jeżeli nie znasz się na grzybobraniu, lepiej kupuj grzyby na targu albo w sklepie. Muszą one posiadać aktualny atest.
Grzyby jadalne – jakie są objawy zatrucia?
Jeśli po zjedzeniu grzybów jadalnych zaczynasz odczuwać pewne dolegliwości bólowe, nie zwlekaj i koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Głównymi objawami zatrucia są ostry ból brzucha, wymioty, biegunka, silne pragnienie, drgawki, zaburzenia pracy serca, silne bóle wątroby, rozszerzone źrenice, utrata przytomności, senność albo pobudzenie. W przypadku lżejszych przypadków zatrucia grzybami jadalnymi wystarczy podanie specjalnych leków lub płukanie żołądka.