GotowaniePrzepisyGrzyby jadalne. Czy to możliwe, że mogą być niebezpieczne? Na co uważać?

Grzyby jadalne. Czy to możliwe, że mogą być niebezpieczne? Na co uważać?

Nadszedł czas idealny na zbieranie grzybów, ale warto mieć się na baczności szczególnie w przypadku niektórych gatunków. Jak się okazuje, popularne i uwielbiane grzyby jadalne mogą być naprawdę niebezpieczne, a nawet trujące. Pod lupą znajdują się nie tylko leśne grzyby, ale także te, które możemy dostać w sklepach.

Grzyby jadalne w niektórych przypadkach mogą spowodować zatrucie.
Grzyby jadalne w niektórych przypadkach mogą spowodować zatrucie.
Źródło zdjęć: © 123RF

22.09.2020 12:18

Grzyby jadalne, które szczególnie mogą okazać się dla nas zgubne, to pieczarki oraz boczniaki. Często nie chodzi wyłącznie o sam gatunek, ale o sposób ich przechowywania i transport do konkretnych sklepów. Jeśli chcesz uniknąć zatrucia grzybami jadalnymi, sprawdź, na co dokładnie zwrócić uwagę.

Grzyby jadalne – jak uniknąć możliwego zatrucia?

Zatrucie grzybami jadalnymi jest stosunkowo częste, ale spowodowane jest niektórymi szkodliwymi nawykami. O czym pamiętać?

  • Odpowiednie przechowywanie – nie trzymaj grzybów w foliowych torebkach czy wiadrach, ponieważ w takim miejscu szybciej się psują oraz nabierają szkodliwych właściwości. Najlepiej zbierać je do łubianek lub koszyków.
  • Nie jedz przeterminowanych grzybów – nie lekceważ daty na opakowaniu, ponieważ można się nimi wówczas naprawdę zatruć. Lepiej zjadać grzyby świeże, a w lodówce trzymaj je maksymalnie 24 godziny.
  • Nie zbieraj zbyt młodych grzybów – często trudno zidentyfikować, czy na pewno są jadalnym gatunkiem. Ich cechy nie są wówczas odpowiednio wykształcone.
  • Nie podawaj grzybów dzieciom – są ciężkostrawne i nie mogą być podawane dzieciom do 8. roku życia.
  • Unikaj alkoholu – pewne gatunki grzybów w kontakcie z alkoholem mogą okazać się toksyczne i trujące.
  • Kupuj sprawdzone grzyby – jeżeli nie znasz się na grzybobraniu, lepiej kupuj grzyby na targu albo w sklepie. Muszą one posiadać aktualny atest.

Grzyby jadalne – jakie są objawy zatrucia?

Jeśli po zjedzeniu grzybów jadalnych zaczynasz odczuwać pewne dolegliwości bólowe, nie zwlekaj i koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Głównymi objawami zatrucia są ostry ból brzucha, wymioty, biegunka, silne pragnienie, drgawki, zaburzenia pracy serca, silne bóle wątroby, rozszerzone źrenice, utrata przytomności, senność albo pobudzenie. W przypadku lżejszych przypadków zatrucia grzybami jadalnymi wystarczy podanie specjalnych leków lub płukanie żołądka.

Zobacz także
Komentarze (0)