GotowaniePrzepisy5 wiosennych przekąsek idealnych do pracy

5 wiosennych przekąsek idealnych do pracy

5 wiosennych przekąsek idealnych do pracy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Nowalijki, które wiosną pojawiają się w sprzedaży, kuszą świeżym, kolorowym wyglądem i zachęcają do wzbogacania swojej diety w witaminy. Oto przykłady najlepszych wiosennych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Wiosna to ulubiona pora roku miłośników zdrowego żywienia. Nowalijki, które pojawiają się w sprzedaży, kuszą świeżym, kolorowym wyglądem i zachęcają do wzbogacania swojej diety w witaminy. Oto przykłady najlepszych wiosennych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

1 / 7

Korzyści z nowalijek

Obraz
© shutterstock

Dieta oparta na nowalijkach jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, dlatego z chęcią sięgamy po młode warzywa. Nowalijki to pierwszy krok w stronę zdrowego żywienia i regeneracji po zimie, gdy nasze organizmy cierpią na brak witamin i niektórych składników odżywczych. Młode warzywa dostarczają wielu witamin - m.in. witaminę C, która wpływa dobroczynnie na naszą odporność. Ponieważ nowalijki są warzywami pochodzącymi ze szklarni, pojawiają się głosy, że nie są do końca zdrowe. Udowodniono na szczęście, że ilość witamin i składników odżywczych jest zbliżona do tej zawartej w warzywach uprawianych poza szklarniami i jeśli nowalijki nie są zbyt obficie nawożone, są zdrowe. Warto jednak zachować ostrożność podczas ich przechowywania. Zamiast foliowych torebek, lepiej trzymać je w mniej szczelnych opakowaniach, by nie wytworzyły się w nich szkodliwe dla zdrowia związki.

2 / 7

Przekąski do pracy

Obraz
© shutterstock

Nowalijki mogą stanowić podstawę dobrego lunchu, który można zabrać do pracy. Dzięki temu, że nie wymagają specjalnej obróbki i je się je na surowo, możliwości wykorzystania ich w potrawach jest wiele. Przekąski z młodych warzyw są wygodne do przyrządzenia i łatwo zabrać je do pracy. Co najważniejsze, można przygotować je dzień wcześniej i nie zajmuje to wiele czasu. Coś w sam raz dla mocno zapracowanych. Jedyna rzecz, w jaką należy się wyposażyć to specjalne pojemniki np. przegródkami, które łatwo zmieścić w torebce lub torbie, a z których w pracy można bezpośrednio jeść. Przekąski z nowalijek potrafią być sycące, a ich różnorodność pozwala na całkiem urozmaicone menu. Zapoznaj się z naszymi przykładami.

3 / 7

Zdrowe snacki z dipem

Obraz
© shutterstock

Lubisz chrupać podczas pracy? Mamy dla ciebie zdrową alternatywę. Zamiast chipsów czy paluszków, przygotuj warzywa i pyszny dip. Wystarczy, że pokroisz w słupki młodą marchewkę, surowego ogórka (bez miąższu) i seler naciowy, a kalafior lub brokuł podzielisz na małe różyczki. Rzodkiewki zabierz w całości. Zdrowy dip zrobisz z jogurtu naturalnego, doprawionego solą, pieprzem, odrobiną chrzanu i sokiem z cytryny. Przekąskę możesz przyrządzić przed wyjściem do pracy - umieszczając ją w dwóch pojemniczkach - osobno sos i warzywa. W pracy wystarczy zanurzać warzywa w sosie i zjadać ze smakiem. Lepsze od chipsów.

4 / 7

Wrapy wegetariańskie

Obraz
© shutterstock

Sprawdzą się zamiast kanapki i smakują jeszcze lepiej. Potrzebne będą płaskie chlebki zwane tortillą oraz warzywa. Na tortillę nakładamy liście umytej sałaty, małe pomidorki koktajlowe, pokrojonego surowego ogórka, odrobinę dymki, przekrojone na ćwiartki rzodkiewki. Ułożone warzywa polewamy gęstym sosem. Najlepiej zrobić go z jogurtu greckiego, wyciśniętego czosnku, soku z cytryny oraz odrobiny soli i pieprzu do smaku. Pamiętajmy, by nie dodać zbyt dużo sosu, bo wypłynie z tortilli. Następnie rolujemy chlebki "w trąbkę" i zawijamy w folię aluminiową. Tak zapakowane wrapy wkładamy dla bezpieczeństwa w plastikowe pudełko.

5 / 7

Sałatka z kaszą gryczaną

Obraz
© shutterstock

Ta soczysta sałatka ma niezwykły smak, a jej przyrządzenie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować wcześniej na sypko kaszę gryczaną i przestudzić. Następnie dodajemy do niej porwane liście sałaty, pokrojonego w ćwiartki pomidora, rzodkiewkę w plastrach, surowego ogórka i kiełki rzeżuchy. Dla bardziej wyrazistego smaku można dorzucić pokruszony ser feta. Wszystkie produkty łączymy sosem winegret lub oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Jeśli przyrządzamy sałatkę dzień wcześniej, dobrze jest jej nie mieszać, by nie rozmoczyć składników. Sos dodajemy dopiero przed samym jedzeniem, a warzywa układamy warstwami od najbardziej mokrych na dole, po te najmniej soczyste na górze.

6 / 7

Sushi z nowalijek

Obraz
© shutterstock

Jeśli jesteś miłośnikiem sushi, możesz wykonać prostą wariację na ich temat, korzystając z nowalijek. Jak w każdym sushi będzie potrzebny przede wszystkim ryż i liście nori, przyda się również wasabi. Nadzienie to już kwestia twojej wyobraźni. Na ryżu możemy ułożyć marchewki pokrojone w cieniutkie słupki, pokrojonego w paseczki surowego ogórka oraz rzodkiewki w ćwiartkach i dodać do tego wasabi lub serek. Po zawinięciu i pokrojeniu maków, można je posypać świeżą rzeżuchą. Ta przekąska świetnie sprawdzi się w pracy - można ją łatwo spakować, a jej jedzenie nie wymaga użycia sztućców.

7 / 7

Rześka i chrupiąca sałatka

Obraz
© shutterstock

To propozycja bardzo sycąca i jednocześnie zdrowa. Idealna dla tych, którzy nie mają czasu zjeść w ciągu dnia normalnego posiłku. Składnikami sałatki są: ugotowane i pokrojone młode ziemniaki, kawałki sałaty, świeży posiekany koperek, świeży ogórek, rzodkiewki, cebula dymka i orzeźwiający sos jogurtowy. Sos przygotowujemy z naturalnego jogurtu, odrobiny oliwy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu oraz soli. Ponieważ sałatka nie może długo stać, bo podchodzi wodą, zalecamy zrobienie jej warstwami. W pojemniku na samym dole powinny znaleźć się ogórek i rzodkiewki, następnie sałata, cebula i koperek. Sos należy wlać do małego pojemniczka i polać całość tuż przed zjedzeniem.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)