9 powodów, dla których warto jeść maliny
Pomagają spalić tłuszcz
Pięknie pachną, mają naturalnie słodki smak i są bardzo zdrowe. Warto je jeść, by poprawić pamięć, wzmocnić układ krążenia i schudnąć. Sprawdźmy, jakie właściwości zdrowotne kryją w sobie maliny.
Pięknie pachną, mają naturalnie słodki smak i są bardzo zdrowe. Warto je jeść, by poprawić pamięć, wzmocnić układ krążenia i schudnąć. Sprawdźmy, jakie właściwości zdrowotne kryją w sobie maliny.
Zawierają niewiele kalorii - zaledwie 30 na 100 gram. Warto zwrócić uwagę na skład owoców, w którym znajdują się m.in. witaminy C, K i E, żelazo, potas, mangan, kwas foliowy, tiaminy, ryboflawiny, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, wapń, magnez, fosfor, cynk i miedź. Maliny uznaje się za cenne przeciwutleniacze, dzięki temu, że zawierają alfa i beta - karoten, luteinę, zeaksantynę i cholinę. Są także bogatym źródłem polifenoli. Ponadto czerwone owoce dostarczą nam błonnika.
Dopóki trwa sezon, należy cieszyć się ich smakiem i korzystać z właściwości leczniczych. Owoce te stanowią remedium na wiele dolegliwości, chronią przed poważnymi chorobami, takimi jak nowotwory lub miażdżyca. Lista zdrowotnych właściwości malin jest naprawdę imponująca.
Zacznijmy od wpływu na proces przemiany materii. Osoby walczące z nadwagą powinny jeść maliny, ponieważ zawierają wiele błonnika, który poprawia przemianę materii i oczyszcza układ pokarmowy. Ponadto zawierają keton malinowy, naturalny związek z grupy fenoli, spalający tłuszcz i zapobiegający jego odkładaniu. Działa podobnie jak l-karnityna.
Tekst: Małgorzata Brzezińska/(mb)/(kg), WP Kobieta