Aperitif po francusku
4 czerwca 2009 w Warszawie w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) przy ulicy Foksal 2 w Warszawie odbędzie się święto francuskiej sztuki kulinarnej pod tytułem „Aperitif po francusku 2009”.
22.05.2009 | aktual.: 27.06.2010 19:40
4 czerwca 2009 w Warszawie w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) przy ulicy Foksal 2 w Warszawie odbędzie się święto francuskiej sztuki kulinarnej pod tytułem „Aperitif po francusku 2009”. Na gości czekają liczne atrakcje, między innymi możliwość skosztowania wyśmienitych specjałów kuchni francuskiej oraz degustacja najlepszych win i serów Francji. Uczestnicy imprezy będą mieli okazję uczestniczyć w pokazach kulinarnych Pascala Brodnickiego oraz Karola Okrasy, a także w pokazie winiarskim Marka Bieńczyka.
Karol Okrasa przygotuje następujące potrawy: przypalana troć z tapenade oliwkowym, roladki z wędzonego łososia i sera twarogowego z czombrem, zapiekany Buche de Chevre na ciemnym chlebie z glazurowaną figą, smażone szparagi z suszoną szynką i sosem anchovies.
Pascal Brodnicki zaprezentuje na scenie następujące dania: żabie udka w skorupce sezamowej z serem chabichou w sosie estragonowym , pralinki z sera zick de france z oberżynowym kawiorem, Croustade z sera Saint-Nectaire oraz bazylii i pomidora z oliwą truflową, Ruletki rybaka z serem kozim
Punktem kulminacyjnym wieczoru będzie koncert wschodzącej gwiazdy francuskiej muzyki – zespołu l’Herbe Folle.
Podczas imprezy będzie można zakupić degustowane produkty po atrakcyjnych cenach.
Bilety na imprezę można nabyć w serwisie www.ebilet.pl.
Ceny biletów:
30 zł – wejście na imprezę w godzinach 12.00-16.00 (w cenie biletu 7 degustacji francuskich specjałów)
45 zł – wejście na imprezę w godzinach 17.00-21.00 (w cenie biletu 7 degustacji oraz koncert zespołu l’Herbe Folle)
Program imprezy:
12.00 Rozpoczęcie imprezy
14.00 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
15.00 Pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
16.00 Pokaz winiarski Marka Bieńczyka
17.30 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
18.30 Pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
19.30 Pokaz winiarski Marka Bieńczyka
20.30 Koncert zespołu l’Herbe Folle
23.00 Zakończenie imprezy
Ponadto odbędą się promocje i degustacje francuskich produktów spożywczych w hipermarketach Carrefour na terenie Warszawy w dniach 29 maja - 7 czerwca 2009.
L’Herbe Folle to francuska grupa, tworzona przez czterech młodych uzdolnionych muzyków, obecnych na scenie już od przeszło sześciu lat. Zaczynali jako grajkowie uliczni, dzisiaj koncertują w każdy weekend w całej Francji i nie tylko. Na swoim koncie mają dwa albumy „Au 12+1” z 2006 roku oraz „Chut”, który ukaże się niebawem. W swojej twórczości Francuzi łączą różne inspiracje, takie jak jazz, muzyka inspirowana dźwiękami Europy wschodniej czy muzyka cygańska po to by przejść w jednej chwili w ciemniejsze rejony dubu czy rocka. Teksty są szczere, zabawne, lekkie, napisane nie tylko po francusku ale także, co należy podkreślić po polsku! Opowiadają o życiu codziennym, relacjach międzyludzkich oraz uczuciach. Muzycy mówią osobie, że „tańczą po stylach bez zatrzymywania się na jakimś konkretnym”. Czy to jazz, czy Java żadną tajemnicą nie jest, że „szalona trawa” (tłumaczenie nazwy zespołu z języka francuskiego) najlepiej się czuje na scenie w otoczeniu gitar, saksofonu, kontrabasu oraz oczywiście grupy
wsłuchanych w ich muzykę fanów.
Pascal Brodnicki
Pascal Brodnicki urodził się 5 września 1976 w Lille we Francji. Dla Francuzów jest Polakiem (mimo że nie ma polskiego akcentu), dla Polaków Francuzem. Gotowania uczył się w szkołach gastronomicznych w Lille i Saint Jean Pied de Port. Pracował w wielu restauracjach, ale z prawdziwą dumą wspomina dwie: czterogwiazdkową Chelsea Hotel w Londynie i Les Pyrenees we Francji (w kraju Basków). W popularnym programie "Po prostu gotuj" uczy jak gotować smacznie, modnie a przede wszystkim - łatwo. Jest autorem książek kucharskich: „Pascal - po prostu gotuj”, „Po prostu mi to ugotuj” „Po prostu gotuj”, „Po prostu gotuj cz. 2”.
Karol Okrasa
Absolwent jednej ze szkół gastronomicznych w Warszawie oraz wydziału żywienia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW AR). Przez osiem lat pracował w restauracji prestiżowego hotelu „Le Royal Meridien Bristol” w Warszawie, gdzie był szefem kuchni. Obecnie, prowadzi on również sobotni program kulinarny „Kuchnia z Okrasą” w telewizji TVP 1.
Czym jest Aperitif?
Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata.
Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. W 2009 roku odbywa się już szósta edycja imprezy w Polsce.
Patronem imprezy jest Rząd Francuski.
Aperitif po francusku 2009 odbędzie się w 37 miastach w ponad 20 krajach na całym świecie.