GotowaniePrzepisyAromatyczny, domowy smalczyk

Aromatyczny, domowy smalczyk

Aromatyczny, domowy smalczyk
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

27.10.2015 07:27, aktual.: 12.12.2015 15:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie.

Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie. Produkty dostępne w sklepach niestety często wzbogacane są o wzmacniacze smaku i liczne konserwanty, dlatego najlepiej przygotować ten smakołyk własnoręcznie. Sprawdzony i prosty przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki: 500-600 g słoniny (zdaniem autorki przepisu najlepiej od świnki szczęśliwej lub eko)
, cebulę, sól, pieprz i majeranek do smaku).

Sposób przygotowania: słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć temperaturę i smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę. Gdy skwarki lekko ściemnieją, dodać cebulę i dusić ją w tłuszczu, aż się zrumieni (ok. 8-10 minut). Całość zdjąć z ognia i gdy lekko przestygnie - doprawić. Przełożyć do wyprażonego słoika i odstawić do zastygnięcia. Smalczyk można przechowywać zamknięty w lodówce, przez co najmniej tydzień.

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (12)
Zobacz także