ycipk-1r5v5n

Aromatyczny, domowy smalczyk

Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Aromatyczny, domowy smalczyk
(www.smakolykialergika.pl.)
ycipk-1r5v5n

Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie. Produkty dostępne w sklepach niestety często wzbogacane są o wzmacniacze smaku i liczne konserwanty, dlatego najlepiej przygotować ten smakołyk własnoręcznie. Sprawdzony i prosty przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki: 500-600 g słoniny (zdaniem autorki przepisu najlepiej od świnki szczęśliwej lub eko), cebulę, sól, pieprz i majeranek do smaku).

Sposób przygotowania: słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć temperaturę i smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę. Gdy skwarki lekko ściemnieją, dodać cebulę i dusić ją w tłuszczu, aż się zrumieni (ok. 8-10 minut). Całość zdjąć z ognia i gdy lekko przestygnie - doprawić. Przełożyć do wyprażonego słoika i odstawić do zastygnięcia. Smalczyk można przechowywać zamknięty w lodówce, przez co najmniej tydzień.

ycipk-1r5v5n

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1r5v5n

ycipk-1r5v5n
ycipk-1r5v5n