Trwa ładowanie...
d3jokpw

Aromatyczny, domowy smalczyk

Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Aromatyczny, domowy smalczyk
(www.smakolykialergika.pl.)
d3jokpw

Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie. Produkty dostępne w sklepach niestety często wzbogacane są o wzmacniacze smaku i liczne konserwanty, dlatego najlepiej przygotować ten smakołyk własnoręcznie. Sprawdzony i prosty przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki: 500-600 g słoniny (zdaniem autorki przepisu najlepiej od świnki szczęśliwej lub eko), cebulę, sól, pieprz i majeranek do smaku).

Sposób przygotowania: słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć temperaturę i smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę. Gdy skwarki lekko ściemnieją, dodać cebulę i dusić ją w tłuszczu, aż się zrumieni (ok. 8-10 minut). Całość zdjąć z ognia i gdy lekko przestygnie - doprawić. Przełożyć do wyprażonego słoika i odstawić do zastygnięcia. Smalczyk można przechowywać zamknięty w lodówce, przez co najmniej tydzień.

d3jokpw

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Podziel się opinią

Share

d3jokpw

d3jokpw
d3jokpw