Aromatyczny, domowy smalczyk
Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie.
27.10.2015 | aktual.: 12.12.2015 15:26
Pajda chleba ze smalczykiem to dla wielu smak dzieciństwa lub najlepsza zagrycha na świecie. Produkty dostępne w sklepach niestety często wzbogacane są o wzmacniacze smaku i liczne konserwanty, dlatego najlepiej przygotować ten smakołyk własnoręcznie. Sprawdzony i prosty przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".
Składniki: 500-600 g słoniny (zdaniem autorki przepisu najlepiej od świnki szczęśliwej lub eko)
, cebulę, sól, pieprz i majeranek do smaku).
Sposób przygotowania: słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć temperaturę i smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę. Gdy skwarki lekko ściemnieją, dodać cebulę i dusić ją w tłuszczu, aż się zrumieni (ok. 8-10 minut). Całość zdjąć z ognia i gdy lekko przestygnie - doprawić. Przełożyć do wyprażonego słoika i odstawić do zastygnięcia. Smalczyk można przechowywać zamknięty w lodówce, przez co najmniej tydzień.