GotowaniePrzepisyBabeczki kasztanowo-czekoladowe
Babeczki kasztanowo-czekoladowe
Wykwintny deser na specjalną okazję.
02.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 50 dag jadalnych kasztanów
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z 1 cytryny
- polewa czekoladowa do dekoracji
Kasztany ponacinać nożem, wrzucić do wrzącej wody, gotować ok. 10 min. na małym ogniu.
Wyjmować pojedynczo z ciepłej wody, obierać z łupinki i brązowej skórki, zemleć, żelatynę namoczyć, rozpuścić.
Czekoladę rozpuścić, połączyć z miodem, śmietanką, żelatyną, sokiem i kasztanami, przełożyć do foremek, zastudzić, babeczki wyjąć, ozdobić.