Bób z warzywami i koperkiem
Potrawę przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać olejem, można skropić odrobiną soku z cytryny.
22.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 30 dag bobu
- gałązka świeżego cząbru
- pół strąka czerwonej papryki
- kilka rzodkiewek
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- szczypiorek, może być z dymki
- pół pęczka koperku
- sól
- pieprz
- 2?3 łyżki oleju
Bób opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem gałązki cząbru,
osączyć, ostudzić, obrać ze skórki,
ziemniaki umyć, ugotować w skórkach, ostudzić, obrać, pokroić na cząstki,
rzodkiewki oczyścić, odciąć liście i korzonki, opłukać, pokroić na plasterki,
paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić na paski,
koperek i szczypior opłukać, osączyć, drobno posiekać,
przygotowane, rozdrobnione składniki sałatki wymieszać,
potrawę przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać olejem, można skropić odrobiną soku z cytryny.