Chemia Krwawej Mary

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert".

Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert". Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Jak wyjaśnił Da Costa, Krwawa Mary jest najbardziej skomplikowanym drinkiem świata. Setki składników smakowych działają na nasze zmysły - odczuwamy wszystkie smaki poza gorzkim - słodki, słony, kwaśny i tak zwany umami.

Krwawa Mary jest zasadniczo mieszaniną wódki, soku pomidorowego i przypraw - sosów Worcesteshire i Tabasco, cytryny lub soku z limonki, chrzanu, czarnego pieprzu, soli selerowej. Podaje się ją schłodzoną lub z lodem, często z kawałkiem selera naciowego i cytryny. Po raz pierwszy została prawdopodobnie przyrządzona w latach 30-tych XX wieku w paryskim barze, a swoją nazwę zawdzięcza zarówno krwistemu wyglądowi, jak i nawiązaniu do Marii, królowej Anglii, znanej z religijnych represji.

Da Costa zwraca uwagę na korzystne dla zdrowia składniki koktajlu - zawarty w soku pomidorowym likopen, izocyjanian z chrzanu, substancje roślinne cytryny - nawet na alkohol, którego przyjmowane okazjonalnie małe ilości niektóre badania wiążą z korzystnym działaniem na zdrowie.

Dr Da Costa ma wiele praktycznych uwag. Ponieważ Krwawa Mary jest mieszaniną wysoce niestabilną, powinna być świeżo przyrządzona. Ochłodzenie pozwala spowolnić proces pogarszania się smaku. Tylko świeże składniki zapewnią najlepszy smak i aromat - szczególne znaczenie ma sok pomidorowy, który jest objętościowo najważniejszym składnikiem. Natomiast wódka nie musi być szczególnie wyszukana - intensywny smak innych składników i tak nie pozwoli docenić droższego alkoholu. Jednak kiepska wódka często bywa przyczyną kaca.

Regionalne odmiany Krwawej Mary to między innymi japońska Krwawa Gejsza (sake zamiast wódki), Krwawa Maureen (Guiness zamiast wódki) czy Krwawa Molly (w której wódkę zastępuje irlandzka whiskey).

(PAP/ma)

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
"Pierwszy kryzys". Maciej Dowbor "obraził się" na Sandrę Hajduk
"Pierwszy kryzys". Maciej Dowbor "obraził się" na Sandrę Hajduk
Gdzie wyrzucać torebki po ryżu i kaszy? Większość się myli
Gdzie wyrzucać torebki po ryżu i kaszy? Większość się myli
Mrozowska przyłapana z nowym partnerem. Nie wiedział, że jest znana
Mrozowska przyłapana z nowym partnerem. Nie wiedział, że jest znana
Połóż w kącie łazienki. Rybiki wyginą w jedną noc
Połóż w kącie łazienki. Rybiki wyginą w jedną noc
Dlaczego oczy mają różne kolory? Odpowiedź kryje się w genach
Dlaczego oczy mają różne kolory? Odpowiedź kryje się w genach
Kamińska potwierdziła, że jest w związku. Ukochany nie jest Polakiem
Kamińska potwierdziła, że jest w związku. Ukochany nie jest Polakiem
W Polsce jest chwastem. Za granicą kosztuje kilka tys. zł za kilogram
W Polsce jest chwastem. Za granicą kosztuje kilka tys. zł za kilogram
Starostecka jest żoną Korcza od 50 lat. Tak odniosła się do plotek o romansie
Starostecka jest żoną Korcza od 50 lat. Tak odniosła się do plotek o romansie
Ta kartka sąsiedzka wzbudziła emocje. "Proszę o ich zwrot!"
Ta kartka sąsiedzka wzbudziła emocje. "Proszę o ich zwrot!"
Wciśnij do odpływu. "Wyżre" wszystkie resztki
Wciśnij do odpływu. "Wyżre" wszystkie resztki
Lata temu zniknęła z TVP. Tak dziś zarabia na życie Iwona Schymalla
Lata temu zniknęła z TVP. Tak dziś zarabia na życie Iwona Schymalla
"Jestem dzieckiem CODA". Przykre, co Olga Bończyk usłyszała w szkole
"Jestem dzieckiem CODA". Przykre, co Olga Bończyk usłyszała w szkole