Chemia Krwawej Mary

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert".

Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert". Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Jak wyjaśnił Da Costa, Krwawa Mary jest najbardziej skomplikowanym drinkiem świata. Setki składników smakowych działają na nasze zmysły - odczuwamy wszystkie smaki poza gorzkim - słodki, słony, kwaśny i tak zwany umami.

Krwawa Mary jest zasadniczo mieszaniną wódki, soku pomidorowego i przypraw - sosów Worcesteshire i Tabasco, cytryny lub soku z limonki, chrzanu, czarnego pieprzu, soli selerowej. Podaje się ją schłodzoną lub z lodem, często z kawałkiem selera naciowego i cytryny. Po raz pierwszy została prawdopodobnie przyrządzona w latach 30-tych XX wieku w paryskim barze, a swoją nazwę zawdzięcza zarówno krwistemu wyglądowi, jak i nawiązaniu do Marii, królowej Anglii, znanej z religijnych represji.

Da Costa zwraca uwagę na korzystne dla zdrowia składniki koktajlu - zawarty w soku pomidorowym likopen, izocyjanian z chrzanu, substancje roślinne cytryny - nawet na alkohol, którego przyjmowane okazjonalnie małe ilości niektóre badania wiążą z korzystnym działaniem na zdrowie.

Dr Da Costa ma wiele praktycznych uwag. Ponieważ Krwawa Mary jest mieszaniną wysoce niestabilną, powinna być świeżo przyrządzona. Ochłodzenie pozwala spowolnić proces pogarszania się smaku. Tylko świeże składniki zapewnią najlepszy smak i aromat - szczególne znaczenie ma sok pomidorowy, który jest objętościowo najważniejszym składnikiem. Natomiast wódka nie musi być szczególnie wyszukana - intensywny smak innych składników i tak nie pozwoli docenić droższego alkoholu. Jednak kiepska wódka często bywa przyczyną kaca.

Regionalne odmiany Krwawej Mary to między innymi japońska Krwawa Gejsza (sake zamiast wódki), Krwawa Maureen (Guiness zamiast wódki) czy Krwawa Molly (w której wódkę zastępuje irlandzka whiskey).

(PAP/ma)

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
"Shrekowanie" to nowy trend w randkowaniu. Oto na czym polega
"Shrekowanie" to nowy trend w randkowaniu. Oto na czym polega
Ma dom w Chorwacji. Mieszkańcy półwyspu zrobili dla niego "ołtarzyk"
Ma dom w Chorwacji. Mieszkańcy półwyspu zrobili dla niego "ołtarzyk"
W takim stroju spotkała się z dyplomatami. Strzał w dziesiątkę
W takim stroju spotkała się z dyplomatami. Strzał w dziesiątkę
Choruje na depresję. Mówi, jak wygląda jej życie
Choruje na depresję. Mówi, jak wygląda jej życie
Pracował w Biedronce. Mówi, co się tam dzieje przed świętami
Pracował w Biedronce. Mówi, co się tam dzieje przed świętami
Pozwała Krzysztofa Stanowskiego i Kanał Sportowy. Sąd wydał właśnie wyrok
Pozwała Krzysztofa Stanowskiego i Kanał Sportowy. Sąd wydał właśnie wyrok
Ile zarabia Jaruś z "Chłopaków do wzięcia"? Padła konkretna kwota
Ile zarabia Jaruś z "Chłopaków do wzięcia"? Padła konkretna kwota
Nie mogła na siebie patrzeć. "Uważałam, że jestem gruba i brzydka"
Nie mogła na siebie patrzeć. "Uważałam, że jestem gruba i brzydka"
Bierzesz Ozempic? Lekarka odradza spożywanie tych potraw
Bierzesz Ozempic? Lekarka odradza spożywanie tych potraw
Fryzura "soft power" powraca do trendów. Inspiracją ikona stylu
Fryzura "soft power" powraca do trendów. Inspiracją ikona stylu
Za chwilę skończy 75 lat. "Jestem bardzo aktywna seksualnie"
Za chwilę skończy 75 lat. "Jestem bardzo aktywna seksualnie"
Polak hitem w sieci. Zaskoczył pasażerów na pokładzie
Polak hitem w sieci. Zaskoczył pasażerów na pokładzie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀