Chemia Krwawej Mary

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert".

Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Chemia Krwawej Mary
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos
SKOMENTUJ

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert". Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Jak wyjaśnił Da Costa, Krwawa Mary jest najbardziej skomplikowanym drinkiem świata. Setki składników smakowych działają na nasze zmysły - odczuwamy wszystkie smaki poza gorzkim - słodki, słony, kwaśny i tak zwany umami.

Krwawa Mary jest zasadniczo mieszaniną wódki, soku pomidorowego i przypraw - sosów Worcesteshire i Tabasco, cytryny lub soku z limonki, chrzanu, czarnego pieprzu, soli selerowej. Podaje się ją schłodzoną lub z lodem, często z kawałkiem selera naciowego i cytryny. Po raz pierwszy została prawdopodobnie przyrządzona w latach 30-tych XX wieku w paryskim barze, a swoją nazwę zawdzięcza zarówno krwistemu wyglądowi, jak i nawiązaniu do Marii, królowej Anglii, znanej z religijnych represji.

Da Costa zwraca uwagę na korzystne dla zdrowia składniki koktajlu - zawarty w soku pomidorowym likopen, izocyjanian z chrzanu, substancje roślinne cytryny - nawet na alkohol, którego przyjmowane okazjonalnie małe ilości niektóre badania wiążą z korzystnym działaniem na zdrowie.

Dr Da Costa ma wiele praktycznych uwag. Ponieważ Krwawa Mary jest mieszaniną wysoce niestabilną, powinna być świeżo przyrządzona. Ochłodzenie pozwala spowolnić proces pogarszania się smaku. Tylko świeże składniki zapewnią najlepszy smak i aromat - szczególne znaczenie ma sok pomidorowy, który jest objętościowo najważniejszym składnikiem. Natomiast wódka nie musi być szczególnie wyszukana - intensywny smak innych składników i tak nie pozwoli docenić droższego alkoholu. Jednak kiepska wódka często bywa przyczyną kaca.

Regionalne odmiany Krwawej Mary to między innymi japońska Krwawa Gejsza (sake zamiast wódki), Krwawa Maureen (Guiness zamiast wódki) czy Krwawa Molly (w której wódkę zastępuje irlandzka whiskey).

(PAP/ma)

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Michał Barczak szczerze o związku. "Jest trudno"
Michał Barczak szczerze o związku. "Jest trudno"
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp to do czajnika
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp to do czajnika
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Idealny manicure na wiosnę. Hailey Bieber uwielbia od lat
Idealny manicure na wiosnę. Hailey Bieber uwielbia od lat
Wlej do wody i wymocz stopy. Będą gładkie i gotowe na wiosnę
Wlej do wody i wymocz stopy. Będą gładkie i gotowe na wiosnę
Od roku żyje w Tajlandii. Matka pięcioraczków pokazała, jak się zmieniła
Od roku żyje w Tajlandii. Matka pięcioraczków pokazała, jak się zmieniła
Zakop tabletkę w ogródku. Odkwaszona ziemia da obfite plony
Zakop tabletkę w ogródku. Odkwaszona ziemia da obfite plony
Zapomniana roślina wraca do łask. Będzie hitem ogrodów
Zapomniana roślina wraca do łask. Będzie hitem ogrodów
Przyłóż palce i nałóż tak róż. Twarz jak po liftingu
Przyłóż palce i nałóż tak róż. Twarz jak po liftingu
Wetrzyj w patelnię, a brud sam odpadnie. "Jestem w szoku"
Wetrzyj w patelnię, a brud sam odpadnie. "Jestem w szoku"
Dojrzałe kobiety mogą się inspirować. Chodzi o look na wiosnę
Dojrzałe kobiety mogą się inspirować. Chodzi o look na wiosnę