Chlebowy torcik z rzeżuchą
Boki obłożyć plasterkami rzodkiewek, ozdobić szczypiorkiem, wierzch torciku posypać pokrojoną papryką i natką pietruszki.
20 min, 10 porcji
Porcja 250 kcal
Składniki:
- 1 chlebek pełnoziarnisty ze słonecznikiem
- 35 dag kremowego twarogu
- szczypiorek
- pęczek rzodkiewek
- pół czerwonej papryki
- garść rzeżuchy
- natka pietruszki
- 2 plastry żółtego sera
- 2 łyżki musztardy
- 2 ugotowane żółtka
- sól - pieprz
Szczypiorek posiekać, 10 dag twarogu wymieszać z pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami i kawałkiem papryki, przyprawić, musztardę utrzeć z żółtkami.
Chleb pokroić na dość cienkie kromki, 10 dag twarogu wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Kromki chleba przełożyć pastami twarogowymi i pastą z żółtkami, wierzch i boki torciku posmarować pozostałym, przyprawionym do smaku twarożkiem.
Boki obłożyć plasterkami rzodkiewek, ozdobić szczypiorkiem, wierzch torciku posypać rzeżuchą, pokrojoną papryką i natką pietruszki.
*Pojemnik do hodowli kiełków *Możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub supermarketach. Składa się z kilku plastikowych naczyń z otworkami w dnie, ustawionych piętrowo. Dzięki temu możesz wyhodować jednocześnie kilka rodzajów kiełków.