Chrupiąca rolada limonkowo-czekoladowa
Lekka i orzeźwiająca, będzie szczególnie wielbiona przez miłośników połączenia cytrusowo-czekoladowego.
18.12.2015 | aktual.: 21.12.2015 12:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielbiciele słodyczy pokochają tę propozycję. Jak opisuje autorka przepisu, Patrycja Wnorowska, ta rolada jest lekka oraz orzeźwiająca. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom połączenia cytrusowo-czekoladowego. Blogerka radzi, aby rozpuszczając czekoladę zostawić kawałeczki nierozpuszczonej - będą potem przyjemnie chrupać.
Składniki na ciasto: 4 jaja, 4 łyżki wrzątku, 120 g cukru, łyżeczkę cukru z wanilią, 75 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodatkowo: słoik (450 g) galaretki limonkowej, 150 g gorzkiej czekolady, 200 g śmietany 36%.
Ganache: śmietanę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę i powoli podgrzewać na bardzo małym ogniu (ja to robię na płycie ceramicznej, jeśli robicie na gazie, to lepiej w kąpieli wodnej), aż czekolada się rozpuści - prawie, jeśli chcemy mieć chrupiące drobinki, to zostawmy niezupełnie rozpuszczone kawałeczki.
Ciasto: żółtka ubić z wrzątkiem na puszysty sos, dodać 2/3 cukru oraz cukier z wanilią i zmiksować na krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru i delikatnie wymieszać z żółtkami. Wymieszać mąki z proszkiem i stopniowo przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Szeroką płaską blachę wysmarować masłem, wyłożyć natłuszczonym masłem pergaminem, wylać równomiernie ciastem. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć, nałożyć ściereczkę, przewrócić do góry nogami, zdjąć pergamin, ewentualnie obciąć przypieczone, suche boki i zrolować na ścierce. Po ostygnięciu rozłożyć, posmarować galaretką, a na galaretkę wyłożyć ganache. Zrolować, zawinąć w folię aluminiowa i zostawić na kilka godzin w lodówce.