Chrupiąca rolada limonkowo-czekoladowa
Lekka i orzeźwiająca, będzie szczególnie wielbiona przez miłośników połączenia cytrusowo-czekoladowego.
Wielbiciele słodyczy pokochają tę propozycję. Jak opisuje autorka przepisu, Patrycja Wnorowska, ta rolada jest lekka oraz orzeźwiająca. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom połączenia cytrusowo-czekoladowego. Blogerka radzi, aby rozpuszczając czekoladę zostawić kawałeczki nierozpuszczonej - będą potem przyjemnie chrupać.
Składniki na ciasto: 4 jaja, 4 łyżki wrzątku, 120 g cukru, łyżeczkę cukru z wanilią, 75 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodatkowo: słoik (450 g) galaretki limonkowej, 150 g gorzkiej czekolady, 200 g śmietany 36%.
Ganache: śmietanę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę i powoli podgrzewać na bardzo małym ogniu (ja to robię na płycie ceramicznej, jeśli robicie na gazie, to lepiej w kąpieli wodnej), aż czekolada się rozpuści - prawie, jeśli chcemy mieć chrupiące drobinki, to zostawmy niezupełnie rozpuszczone kawałeczki.
Ciasto: żółtka ubić z wrzątkiem na puszysty sos, dodać 2/3 cukru oraz cukier z wanilią i zmiksować na krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru i delikatnie wymieszać z żółtkami. Wymieszać mąki z proszkiem i stopniowo przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Szeroką płaską blachę wysmarować masłem, wyłożyć natłuszczonym masłem pergaminem, wylać równomiernie ciastem. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć, nałożyć ściereczkę, przewrócić do góry nogami, zdjąć pergamin, ewentualnie obciąć przypieczone, suche boki i zrolować na ścierce. Po ostygnięciu rozłożyć, posmarować galaretką, a na galaretkę wyłożyć ganache. Zrolować, zawinąć w folię aluminiowa i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Zobacz również: Tarta z kremem i owocami bez mleka* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.