08.09.2015 07:20, aktual.: 13.12.2015 12:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To połączenie zaskoczy twoje koleżanki. Cukinia doskonale smakuje w słodkich ciasteczkach.
Kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze, a ochota na czekoladę powiększa się w tempie zastraszającym za sprawą coraz chłodniejszych wieczorów i dni, wtedy najwyższy czas zakasać rękawy i upiec ciasteczka z cukinią i czekoladą. Jak zapewnia autorka tego przepisu Paulina Krajewska - każdy łasuch i zmarzluch będzie zachwycony.
Składniki na ciasteczka z cukinią i czekoladą (około 20-30 szt): 100 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanki startej na dużych oczkach cukinii, 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czekolady.
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i chwilę ponownie utrzyj, aby składniki się połączyły. Teraz wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukinię. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Na końcu dodaj oprószoną w odrobinie mąki czekoladę i przez chwilę wmieszaj ją w ciasto. Z gotowej masy formuj łyżką lub dłonią kulki. Układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez około 12-18 minut.
Sugestie autorki: do ciasteczek dodaj również odrobinę cynamonu lub ekstraktu waniliowego (albo ziarenek wanilii), aby dodatkowo urozmaicić ich smak. Użyj dowolnej czekolady (może być nawet z dodatkami takimi jak, np. orzechy). Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie 2 dni. W hermetycznym pojemniku w lodówce nawet do 5 dni.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*