Co o jabłkach wiedzieć powinnaś
Poznaj największe zalety poszczególnych odmian. Naucz się wykorzystywać te owoce w kuchni.
27.07.2005 | aktual.: 29.06.2010 20:02
=kitek> *Choć w porównaniu z innymi owocami nie zawierają dużej ilości witamin, są dostępne przez cały rok. I to po niewysokiej cenie. Lobo *Duże, z błyszczącymi, ciemnokarminowymi ,rumieńcami". Mają kulisty, lekko spłaszczony kształt. Dojrzewają w październiku, najwartościowsze są do grudnia. Łatwo ulegają obiciom. Jedynie w chłodni można je przechowywać do wiosny.
*Smak *Bardzo miękkie, o papkowatej konsystencji. Soczyste, kwaskowate.
*Zastosowanie *Najlepsze do bezpośredniego spożycia. Są miękkie - mogą je jeść dzieci i osoby starsze. Lepiej je obrać, bo mają twardą, odstającą skórkę.
*Szara reneta *Niezbyt duże, o żółtomiodowej skórce, pokrytej matowym nalotem. Dobre do przechowywania, bo zachowują smak, chociaż szybko więdną. Odmiana coraz rzadziej spotykana na rynku.
*Smak *Kruche i miękkawe, mało soczyste. Kwaskowate.
*Zastosowanie *Przeznaczone głównie do przetwarzania. Można z nich robić musy, marmolady lub galaretki, którym nadają złoty
kolor. Doskonałe na kompot, i pieczone w cieście kruchym lub francuskim.
*Gloster *Średniej wielkości, o żywym, równomiernym, purpurowoczerwonym zabarwieniu. Nadają się do długiego przechowywania. Mało podatne na obicia.
*Smak *Są bardzo twarde, o zwartej, ale kruchej konsystencji. Słodkawo-kwaśne.
*Zastosowanie *Do bezpośredniego spożycia. Twarde, więc najlepiej podawać je krojone w cząstki z wydrążonym gniazdem nasiennym. Można też nimi nadziewać pieczony drób.
*Golden delicious *Mają stożkowaty kształt i żółty kolor. Do przechowywania pokrywa się je woskiem, bo inaczej więdną. Zawierają mniej witaminy C niż inne odmiany.
*Smak *Przypomina gruszkę, lekko kwaskowy, orzeźwiający. Kiedy skóra jest zielona, są jędrne i kruche, kiedy staje się złota, robią się mniej kruche, ale słodsze.
*Zastosowanie *Na przetwory: konfitury, powidła, soki. Są smaczne również na surowo, np. jako dodatek do sera pleśniowego.
*Jonagold *To krzyżówka golden delicious z jonatanem. Duże, lekko podłużne z żółtą skórką o miedzianopurpurowym, rumieńcu". Nie więdną w czasie przechowywania. Bez strat dotrwają do czerwca.
*Smak *Miąższ jest chrupki, bardzo soczysty, smaczny, gruszkowy z winnym posmakiem.
*Zastosowanie *To jedne ze smaczniejszych jabłek, najlepiej jeść je na surowo. Doskonałe też suszone oraz pieczone - szybko stają się miękkie.
* Zapamiętaj *- Jabłek nie można przechowywać obok ziemniaków, bo nabiorą kartoflanego zapachu.
- Dobrze nadają się do wekowania, na soki, galaretki i do suszenia, gorzej do zamrażania, na konfitury i dżemy oraz do utrwalania w alkoholu.
- Dokładnie umyte jabłka, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki można suszyć w specjalnej suszarce lub po ułożeniu na papierze w uchylonym piekarniku. Wcześniej - obrane i pokrojone - warto skropić wodą zakwaszoną kwasem cytrynowym.
*Wartość odżywcza *Jabłka zawierają ok. 85 proc. wody, ok. 10 proc. cukrów, 1,3 proc. cennego błonnika, składniki mineralne (wapń, żelazo, sód) oraz niewielkie ilości witamin. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75-100 mg, 200 g jabłek (jedno średniej wielkości) daje ok. 18,5 mg tej witaminy w sezonie, a zimą 6-9 mg. 100 g jabłek dostarcza organizmowi ok. 58 kcal.
*Walory zdrowotne *Jabłka pobudzają krążenie krwi. Zapobiegają biegunkom i zaparciom, zawarte w nich kwasy organiczne hamują rozwój bakterii fermentacyjnych i gnilnych w jelitach. Błonnik zwiększa ruch robaczkowy jelit, a pektyny chłoną cholesterol. Upieczone lub uduszone jabłka są tak delikatne, że mogą je jeść osoby, które nie tolerują surowych owoców.