GotowaniePrzepisyCoś szybkiego i słodkiego

Coś szybkiego i słodkiego

W upalne dni nie mamy ochotę na ciężkie potrawy, dotyczy również deserów. Teraz świetnie sprawdzą się słodkości na bazie owoców, których latem mamy pod dostatkiem.

Coś szybkiego i słodkiego
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

31.08.2010 | aktual.: 31.08.2010 16:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W upalne dni nie mamy ochotę na ciężkie potrawy, dotyczy również deserów. Teraz świetnie sprawdzą się słodkości na bazie owoców, których latem mamy pod dostatkiem. Warto po nie sięgać gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ponieważ nie zawierają aż tylu kalorii co ciężkie kremowe ciasta, których lepiej unikać o tej porze roku nie tylko dlatego, że są tuczące, ale także z powodu ryzyka zarażenia się salmonellą.

Cechą charakterystyczną letnich deserów, jest to że są lekkie, orzeźwiają, zawierają świeże owoce, przez co mogą im się oprzeć również osoby dbające o sylwetkę.

Coś dla ochłody

Mało kto wyobraża sobie lato bez lodów. Jednak te kupowane w sklepach zawierają sztuczne konserwanty i barwniki. Dlatego może warto zrobić je w domu. Do tego celu można wykorzystać maszynkę do lodów. Jeżeli jednak nie posiadamy tego urządzenia to również uda się nam przygotować własne lody.

Zmiksować w blenderze dowolne owoce sezonowe z cukrem. Uzyskaną masę przełożyć do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym i zagotować. żółtka z cukrem Nie przerywając ucierania wlewać gorące owoce ze śmietaną. Masę ponownie przełożyć do rondla, mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy zdjąć garnek z ognia. Jego zawartość przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na do lodówki na 60 minut. Potem włożyć lody na trzy godziny do zamrażarki.

Dla ochłody, zamiast po tradycyjne lody, warto sięgnąć po sorbet. Przygotowanie go nie jest skomplikowane. Wystarczy zmiksować sok owocowy z miąższem owoców, cukrem, a czasem dodatkiem wina, lub mocniejszego alkoholu. Potem wstawiamy do zamrażarki, zanim deser całkowicie zamarznie, wyjmujemy i ponownie miksujemy - i ponownie mrozimy. Należy go kilkakrotnie miksować, aż do uzyskania odpowiedniej, drobnoziarnistej i lekkiej konsystencji. Jeśli nie mamy ochoty przygotowywać sorbetu, to możemy kupić gotowy.

Innym zimnym deserem podobnym do sorbetu jest pochodząca z Sycylii granita. powinna mieć konsystencję przypominająca topniejący śnieg. Robi ją się podobnie jak sorbet, ale syrop do owoców daje się dopiero po zmiksowaniu. Potem wstawiamy je zamrażarki. Co pół godziny wyjmujemy i rozgniatamy widelcem. Po 3-4 godzinach granita jest gotowa.

Letnie ciasta i naleśniki

Hitem na letnim stole będą również na pewno naleśniki. Można podawać je z wiśniami, malinami, śliwkami lub innymi owocami. można je polać syropem lub czekoladą.

Innym smacznym i szybkim deserem, w sam raz na lato, jest sernik na zimno. Przyrządza go się z twarogu, serków homogenizowanych lub jogurtu. Dlatego jest z pewnością zdrowszy od pieczonych ciast. Najlepiej smakuje schłodzony. Dobrym pomysłem na coś słodkiego jest biszkopt z galaretką i sezonowymi owocami lub tarta z jabłkami, gruszkami lub śliwkami.

Coś słodkiego z owoców

Jeśli nie przepadamy za pieczeniem możemy podać sałatkę owocową składającą się z dowolnych owoców. Pasuje do niej każdy rodzaj owoców, polanych niewielką ilością syropu lub likieru. Jeśli mamy gorącego, to dobrym i zdrowym wyborem będą w tym wypadku są zapiekane w miodzie jabłka.

Deser po grecku

W Grecji wielką popularnością cieszy się jogurt zmieszany z miodem i orzechami. Przygotowanie go jest banalnie proste. Wystarczy do miseczki wlać naturalny jogurt, polać lejącym miodem i posypać orzechami. Całość wymieszać albo jeść warstwami.

Źródło artykułu:WP Kobieta
naleśnikideserjogurt
Komentarze (4)