GotowaniePrzepisyCupcakes podbijają Polskę!

Cupcakes podbijają Polskę!

To chyba najbardziej kiczowate ciastko świata. Jeśli torcik "opera" to eleganckie, czekoladowe warstwy przypominające, że chodzenie do La Scali to ulubiona rozrywka wyższych sfer ubranych w norki... Cupcake powinien nosić przydomek nadany przez artystki z rewii drag queen. Czerwona podstawa, kanarkowe ukoronowanie uformowane w zawijasek, zwieńczone do tego jakąś spektakularną biżuteryjną ozdobą. Paradoksalnie - to może być smaczne!

Cupcakes podbijają Polskę!
Źródło zdjęć: © materiały prasowe/Lolas Cupcakes

07.09.2010 | aktual.: 10.09.2010 12:32

To chyba najbardziej kiczowate ciastko świata. Jeśli torcik "opera" to eleganckie, czekoladowe warstwy przypominające, że chodzenie do La Scali to ulubiona rozrywka wyższych sfer ubranych w norki... Cupcake powinien nosić przydomek nadany przez artystki z rewii drag queen. Czerwona podstawa, kanarkowe ukoronowanie uformowane w zawijasek, zwieńczone do tego jakąś spektakularną biżuteryjną ozdobą. Paradoksalnie - to może być smaczne!

I jest absolutnym hitem, zarówno w Trynidadzie i Tobago, jak i w Polsce. Brytyjscy ekonomiści już policzyli - rynek cupcakowy w roku 2009 to 37 milionów Funtów. Nie wiem jakich metod użyli, prawdą jest na pewno to, że również w tym roku było to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w Google.

Skąd takie powodzenie tęczowego ciasteczka? Badają to już naukowcy w Nowym Jorku, sporządzając mapę miasta i dowodząc, że cukiernie z kapkejkami powstają tam, gdzie społeczność jest starsza i nastawiona bardziej tradycyjnie.

Dr Gavin Smith, socjolog z City University London w rozmowie z BBC stwierdził, że cupcake są o konstruowaniu "alternatywnej rzeczywistości": "Są o mieszaniu starego z nowym - nostalgicznego z nowoczesnym (...) Wracamy do rzeczy, które robiliśmy w dzieciństwie - czynności takich jak pieczenie - wszystkich, które dawały nam radość". Socjolog mówi o powrocie do recept babci, które dają poczucie bezpieczeństwa.

Inni zawracają uwagę na to, że to typowe ciastko lat 50 - zarówno w stylu, jak i w sposobie przygotowywania... Czy kobiety przez cupcake wrócą do kuchni?

POLECAMY: * Wybierz urodzinowe logo WP!* Raczej nie, bo przyznajmy - i tak wszyscy kojarzymy cupcake głownie z jego "roli" w "Seksie w Wielkim Mieście", gdzie Carrie wcina ciasteczko z wielką porcją kremu na wierzchu.

I znów warto zacytować naukowców, którzy mówili, że kultowy serial był przełomowy dla kobiet nie dlatego, że kobiety otwarcie mówiły tam o seksie, lecz dlatego, że śmiały się i... jadły. Cukiernia Magnolia, przed którą przyjaciółki gadają o życiu i jedzą ciastka stała się celem wycieczek po Nowym Jorku, a ciastko - no cóż - stało się symbolem Nowego Jorku... Carrie pomogła też w jeszcze jednym - pokazała JAK je jeść.

- Otwiera się szeroko usta o tak! - instruuje mnie Marcin Dutkiewicz, współwłaściciel Cupcake Corner z Krakowa. Udaje mi się jeść jak Carrie, bo - przyznaję się - ćwiczyłam w Nowym Jorku i nie boję się umazać kremem. Dostaję więc pochwałę.

Marcin jest specjalistą od Cupcake, bo jego z kolei wykształciła Julie Hybel - Cupcake Guru, która w Krakowie piecze te ciastka właściwie codziennie od piątej rano. Za Julie stoi amerykańska tradycja przodków - cukierników oraz wielka wiedza i pasja. To ona opowiedziała mi, ze prawdziwy cupcake może mieć tylko dwa rodzaje "topping" - czyli maślanego wierzchu, lub z serkiem Philadelphia.

To z nią rozmawiałam o fenomenie, który parę tygodni później spotkałam nad Wisłą. W USA bardzo popularny jest tort weselny z cupcakeów. Tu też jest hitem, bo każdy może wybrać sobie własny smak - dzielili się wrażeniami weselnicy.

A jaka jest najlepsza recepta na "kapkejki" (i nie mówimy tu o mące, maśle, cukrze i jajkach)? Agnieszka Gawryszewska z warszawskiego Lolas Cupcakes, która marzenie o kolorowym ciastku przywiozła z Australii, mówi: "Myślicie, ze mamy jakiś sekret...? Nie ma takiego! Myślę, że najważniejsze jest to, ze cupcakes robimy z pasją i wkładamy w nie nasze serca. Generalnie nasze życie kreci się teraz tylko wokół cupcakes, nowych receptur i nowych smaków!".

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)