GotowaniePrzepisyDania rybne doskonałe na karnawał

Dania rybne doskonałe na karnawał

Dania rybne doskonałe na karnawał
12.01.2010 15:50, aktualizacja: 22.06.2010 16:02

Wato pamiętać, że przekąski i dania rybne nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale również są lekkostrawne i zdrowe.

Po radosnym powitaniu Nowego Roku nastał czas postanowień noworocznych, czas karnawałowej zabawy, a to sprawia, że wszystko, co nas otacza odbieramy z pozytywną energią. Jest to zatem okazja do licznych balów, prywatek, imprez rozrywkowych w szeroko pojętym znaczeniu.

Istotą każdego karnawałowego spotkania jest taniec, ruch i zabawa. W trakcie szalonych rytmów ważne jest, aby ukierunkować się - bez wywierania oczywiście kulinarnej presji - na bardziej lekkostrawną i przyswajalną część wieczoru. Dania lekkie, odświeżające, pobudzające apetyt, sprowokują w nas jeszcze większą rozrywkową aktywność. Nie może tu zabraknąć więc ryb i owoców morza w wielu odsłonach.

Fingerfood

Obok tradycyjnych małych przekąsek, oliwek, marynowanych papryczek itp. powinny znaleźć się rybne fingerfood. To miniaturowa rozkosz dla oczu i podniebienia, którą możemy podać wraz z aperitifem, lub na początku posiłku. Pobudzą one apetyt i będą czynić jedzenie przyjemnością. W związku z tym nasze małe przekąski będą niezastąpione podczas karnawałowego party.

Zaserwujmy zatem tartinki z kawiorem, wędzonym łososiem i masłem chrzanowym, z krewetkami koktajlowymi i masłem ziołowym, na tostach z wędzonym halibutem z dodatkiem masła pomidorowego, ewentualnie na plastrach gotowanego, obsmażonego ziemniaka z dodatkiem śledzia, w pikantnym curry z dodatkiem listków sałaty i cząstkami grejpfruta. Bardzo lubianą i popularną przekąską są profitrolki, czyli mini ptysie z musem z wędzonej ryby.

Bufet

To tu znajdą się dania zimne i gorące. Wśród zimnych nie może zabraknąć rozmaitych ryb w wybornych marynatach, wielokrotnie misternie przyrządzonych. Marynowane ryby morskie i słodkowodne, pieczone, duszone lub gotowane z dodatkiem anyżu, wanilii, z nutą cynamonu i goździków. Orientalne i te tradycyjne, z dodatkiem kopru, kolorowego pieprzu i świeżych ziół, na stole już komponowane z dressingami na bazie kaparów, oliwek, aromatycznych oliw i bukietów sałat. Ta niezwykle popularna forma marynat odnosi się również do owoców morza, które z dodatkiem mleka kokosowego, malibu czy martnini mogą wręcz oczarować smakiem.

W towarzystwie marynowanych ryb zaproponujmy naszym gościom rybne roladki i pasztety, śledzia lub łososia podanego w formie tatara, a z dań na ciepło ryby w formie mini szaszłyków, grillowane filety rybne z warzywami, lasagne lub canneloni z łososiem, zapiekankę rybną lub rybę w cieście, a także najprostsze, najlepiej własnoręcznie wykonane panierowane paluszki rybne z dodatkiem dipu cytrynowo-ziołowego. Dla urozmaicenia, nie tylko wizualnego naszego stołu proponuję małże zapiekane lub w formie ragout oraz grillowane krewetki z białym masłem.

Wato pamiętać, że przekąski i dania rybne nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale również są lekkostrawne i zdrowe. Z pewnością będą dla naszych gości zastrzykiem energii na wielogodzinną karnawałową zabawę, a odpowiednio skomponowane również afrodyzjakiem. W końcu karnawał to czas zabawy i radości, wykorzystajmy więc go zaopatrzeni w mnóstwo pozytywnej energii płynącej z ryb i owoców morza.

Tortilla z łososiem

Składniki:
6 placków tortilla
6-8 plastrów łososia wędzonego (ilość dopasować do placków tortilla)
120 g puszystego twarożku
1 pęczek świeżej bazylii
1 pęczek świeżej mięty
1 świeże mango
150 g suszonych pomidorów
1 cytryna
sól, pieprz

Twarożek przyprawić solą i pieprzem. Zioła posiekać. Pomidory suszone pokroić w kostkę a mango w cienkie plasterki. Placki tortilla posmarować twarożkiem, posypać ziołami, na to wyłożyć plastry łososia, a następnie pomidory suszone i mango. Z wierzchu skropić sokiem z cytryny. Każdy placek zrolować, a następnie pokroić pod skosem w równe kawałki. Podawać na półmisku z sałatami. Osobno podać tzatziki, dip na bazie jogurtu lub sosu vinaigrette.

Rafał Targosz
Ambasador Kulinarny LIMITO
Szef kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także