Dieta w chorobie trzustki
Mój mąż jest chory na niewydolność trzustki - jaką dietę powinien stosować, ma grupę krwi b rh dodatni?
29.04.2009 | aktual.: 29.04.2009 16:40
Mój mąż jest chory na niewydolność trzustki - jaką dietę powinien stosować, ma grupę krwi b rh dodatni?
Dieta w chorobach trzustki powinna odciążać chory narząd, który w normalnych warunkach odpowiedzialny jest za trawienie wszystkich składników pokarmowych. Niekiedy konieczne jest podawanie sztucznych preparatów zawierających enzymy trzustkowe. Szczegółowe zalecenia jest w stanie przekazać państwu tylko dietetyk po indywidualnej konsultacji z pacjentem i lekarzem prowadzącym. Ja w tym miejscu postaram się jedynie przybliżyć kilka zasad rządzących dietę w chorobach trzustki. Dieta powinna być lekkostrawna, niskotłuszczowa i o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Należy zwiększyć ilość białka w diecie lecz wybierać chude produkty białkowe (np odchudzone mleko, kefir i jogurty, chudy twaróg). Z grupy produktów zbożowych należy wybierać czerstwy chleb z jasnej mąki, lane kluski, drobne kasze i kleiki. Owoce i warzywa przede wszystkim w formie ugotowanej, przecieranej oraz w postaci soków. Należy ograniczyć do minimum ilość tłuszczu w diecie całkowicie rezygnując z dodatku masła i margaryny, olejów, majonezu,
wybierać jedynie chude ryby, mięsa i produkty nabiałowe. Niewskazane są również ostre przyprawy. Dominującą techniką kulinarną powinno pozostać gotowanie.
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!