21.12.2005 12:08, aktual.: 29.06.2010 18:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczenie świątecznych ciasteczek to propozycja dla całej rodziny.
Mama niech zagniecie ciasto, tata je rozwałkuje, a dzieci zajmą się wycinaniem i dekorowaniem. Właśnie takie drobiazgi składają się na magię świąt. *
*Przeliczniki - 1 szklanka mąki pszennej to 190 g, ziemniaczanej 180 g
- 1 szklanka cukru kryształu 200 g, pudru 180 g
- szklanka maku 160 g, bułki tartej 150 g, dżemu 300 g, kakao 120 g, miodu 250 g, oleju 200 g, śmietany 270
- 1 łyżka żelatyny to 10 g, sody 15 g, masła 15 g, spirytusu 13 g, soli 20 g, oleju 13 g.
*Piernikowe ludziki *Składniki:
- 20 dag miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 15 dag cukru
- 50 dag mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- po 2 łyżki kakao i mleka
- jajko
- 10 dag masła
- cukrowe perełki, lukier i marcepan do dekoracji
Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier, rozpuścić
dodać do mąki przesianej z sodą i kakao, wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczone masło
wyrobić jednolite ciasto
rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm,
wyciąć ludziki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok. 10 min w 200°C
ostudzić, ozdobić.
*Bajaderki w kokosie *Składniki:
- 5 dag rodzynek
- 20 dag biszkoptów
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 5 dag masła
- ok. 150 ml mleka
- kieliszek rumu
- 2 łyżki siekanych orzechów
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć
biszkopty pokruszyć na proszek
połączyć z cukrem pudrem i kakao, dodać rozpuszczone masło, mleko i rum
wymieszać na jednolitą, gęstą masę, połączyć z rodzynkami i siekanymi orzechami
w dłoniach formować z masy niewielkie kulki, zanurzać je w rozpuszczonej polewie, obtoczyć w wiórkach
kokosowych, zastudzić.
*Orzechowe bombki *Składniki:
- 30 dag mielonych orzechów
- 10 dag mąki
- 25 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 2 żółtka surowe
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- cytryna
- 2 łyżki śmietany
- do dekoracji: biała i ciemna polewa, wiórki kokosowe
Orzechy wymieszać z mąką, posiekać z masłem
dodać cukier puder, żółtka surowe i przetarte ugotowane, a także skórkę otartą z cytryny i sok oraz śmietanę
zarobić ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyciąć krążki
jeśli ciasteczka mają być zawieszone na choince, w miejscu zawieszki umieścić kawałki wykałaczek
piec ok. 10 min w 200°C, ostudzić
przewlec nitkę, ozdobić polewami i wiórkami.
Gwiazdki z dżemem
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- sól
- 3 żółtka
- białko
- dżem
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i 2 żółtka
zagnieść ciasto, schłodzić
cienko rozwałkować, wyciąć z niego gwiazdki
w połowie gwiazdek mniejszą foremką w środku wyciąć gwiazdki
jedną stronę gwiazdek z dziurką posmarować białkiem, układać na pełnych gwiazdkach
ciasteczka posmarować rozkłóconym żółtkiem
piec ok. 15 min w 200°C, środek wypełnić dżemem.
*Sprawdziliśmy! *- Najprostszy lukier domowej roboty przygotujesz, ucierając do białości 5 dag cukru pudru z sokiem z 1 cytryny. Możesz go zabarwić odrobiną soku z buraka, kakao lub płynem, w którym moczył się szafran. By był aromatyczny, wystarczy do niego dodać np. kilka kropel esencji rumowej, skórkę otartą z cytryny, szczyptę cynamonu lub anyżku
- Zagniatając kruche ciasto na herbatniki, możesz do niego dodać dla dekoracji trochę maku, kakao, startej czekolady, posiekanych bakalii
- Jeśli chcesz, by ciasteczka były nieco wilgotniejsze, część cukru przewidzianego w przepisie zastąp miodem. Jeśli mają być bardziej kruche, zamiast 1/3 mąki możesz dodać kaszę mannę, tartą bułkę, wiórki kokosowe
- Ułożone na blasze ciasteczka można posmarować żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypać grubym cukrem, posiekanymi orzechami.
*Przydatne półprodukty *- Polewa z białej czekolady z perełkami, Dr. Oetker. Najpierw rozpuść czekoladę, polej nią ciasto albo posmaruj herbatniki, nim zastygnie posyp kolorowymi perełkami. Ok. 2,90 zł.
- Lukier, Schwartau. Gotowy, barwiony na różowo, zielono lub żółto. Podgrzej go, by się rozpuścił, a potem dekoruj nim wypieki duże i małe. Ok. 2,50 zł.
- Dekoracje cukrowe, Schwartau. To bardzo efektowne figurki – motywy świąteczne. Kolorowymi gwiazdkami, choinkami, bałwankami i prezentami możesz ozdobić ciasteczka czy tort. Zwłaszcza jeśli wśród domowników lub gości będą dzieci. Ok. 5–6 zł.