Domowe kokosanki
Małe, fikuśne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasteczka z wiórków kokosowych, które wielu osobom przywołują wspomnienia dzieciństwa. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu.
Wariacje tego przepisu znaleźć możemy w wielu kuchniach świata - od angielskich macaroons (nie mylić z francuskimi macarons – ciasteczka, o których dziś mowa we Francji znane są bowiem jako congolais), aż po te z Dominikany, gdzie kokos przed wypieczeniem mieszany jest z imbirem i cynamonem. Korzeni tego cudnego wypieku szukać jednak należy we Włoszech i Francji, bo z tych właśnie terenów pochodzą pierwsze wzmianki o nim. Jak zapewnia Monika, autorka bloga Kuchennykredens.pl, kokosanki sprawdzą się w ramach słodkiej przekąski do popołudniowej kawy. To jeden z tych wypieków, przy którym się nie natrudzimy - są bardzo szybkie w wykonaniu. Dodatkowo to wspaniała i jakże smaczna metoda na wykorzystanie białek jaj pozostałych na przykład po wypieku biszkoptów czy przygotowywaniu domowego budyniu. Kokosanki najlepiej przygotować na dzień przed planowanym podaniem - będą wówczas cudownie wilgotne, a wiórki kokosowe, czyli główny ich składnik, zdążą odpowiednio zmięknąć.
Składniki:
50 g masła
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych (tych większych, nie drobno mielonych)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści, wsypujemy 3 łyżki stołowe mleka. Miksturę zdejmujemy z palnika i mieszamy z wiórkami kokosowymi, pozostawiając następnie do całkowitego wystudzenia. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Wystudzoną masę kokosową mieszamy delikatnie z pianą z białek. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub małe ciasteczka (można użyć szprycy cukierniczej dla bardziej ozdobnego efektu) i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moim sprawdzonym sposobem na idealny kształt kokosanek i szybkie ich przygotowanie jest wypiek w małych formach sylikonowych do babeczek - nie wypełniam ich do końca, a użycie formy gwarantuje jednakowy rozmiar i kształt kokosanek. W foremkach, z podanych proporcji udaje mi się uzyskać 12-14 ciasteczek. Kokosanki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, czekamy do zrumienienia powierzchni ciasteczek. Gotowe ciasteczka podawać możemy w papierowych papilotkach lub samodzielnie na talerzyku. Jeśli chcemy je dodatkowo urozmaicić, polecam polanie ich strużkami roztopionej czekolady (szczególnie białej!) lub zamoczenie w czekoladzie spodu ciasteczka.
Zobacz również: domowy buduń waniliowy
Źródło: www.kuchennykredens.pl