Domowe krówki pomarańczowe
Krówki to jedne z tych przysmaków, które w pełni zaspokoją ochotę na coś słodkiego.
Krówki to jedne z tych przysmaków, które w pełni zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Zamiast kupować ich w sklepie z całą listą "E" w składzie, lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich w domu. Jak zapewnia autorka tego przepisu Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki Alergika" ta propozycja z dodatkiem skórki pomarańczowej jest warta cierpliwości i postania nad rondelkiem.
Składniki: 350 g śmietanki 30%, 240 g cukru, 50 g masła, 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie: wszystkie składniki (oprócz skórki) wymieszać w rondelku i gotować, aż masa ściemnieje i zgęstnieje. Pod koniec mieszać często, by się nie przypaliła. Dorzucić skórkę, jeszcze chwilę przesmażać, mieszając. Zdjąć rondelek z masą z ognia. Płaskie naczynie z bokami wyłożyć folią spożywczą. Gdy masa nieco przestygnie, wylać ją do naczynia i odstawić do zastygnięcia. Gotową należy pokroić i opcjonalnie zawinąć w papierki.