Trwa ładowanie...
Smaki

Domowy kisiel z wiśni

Kisiel to jeden z przysmaków, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Głębia owocowego smaku i brak sztucznych dodatków sprawiają, że taka propozycja nada się na rodzinny podwieczorek. Sprawdzony przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens".
Share
Kisiel owocowy
Kisiel owocowyŹródło: www.kuchennykredens.pl
d1jmzrg

Zasada wykonania kisielu z każdych świeżych owoców jest taka sama i niezmienna od wielu, wielu lat. Przepis pochodzi z „Praktycznego Kucharza Warszawskiego”, czyli książki wydanej w 1895 roku. Kisiel doskonale smakuje "na czysto" lub podany z kawałkami owoców.

Składniki:

    *

300 g wiśni (waga po wydrylowaniu)

    *
d1jmzrg

400-450 ml wody

    *

2 łyżki mąki ziemniaczanej

    *
d1jmzrg

2 łyżki cukru (według własnego uznania)

Wykonanie:
Z podanej ilości wody odlać 1/2 szklanku i odstawić do późniejszego użycia. Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka i zalać pozostałą wodą. Gotować do miękkości, wedle uznania dosłodzić do smaku. Gdy owoce się rozgotują, wyjąć ich większą część (jeśli chcemy mieć w gotowym kisielu kawałki całych owoców) i zblendować lub tradycyjnym sposobem - przetrzeć przez sito. Dodać ponownie do rondelka. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szklanki pozostawionej uprzednio wody. Wlać do gotującego się owocowego wywaru, energicznie mieszając - poczekać kilkanaście sekund do zgęstnienia. Kisiel podawać gorący lub ostudzony.
Zobacz także: Szybkie ciasto migdałowe z malinami

POLECAMY:
Te desery cię zaskoczą. Są pyszne i mają mało kalorii
Zakupy spożywcze mogą być tańsze. Tak łatwo zaoszczędzisz
Słodkie przetwory na zimę

Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy

d1jmzrg

Podziel się opinią

Share
d1jmzrg
d1jmzrg