Domowy kisiel z wiśni
Zasada wykonania kisielu z każdych świeżych owoców jest taka sama i niezmienna od wielu, wielu lat. Przepis pochodzi z „Praktycznego Kucharza Warszawskiego”, czyli książki wydanej w 1895 roku. Kisiel doskonale smakuje "na czysto" lub podany z kawałkami owoców.
Składniki:
-
*
300 g wiśni (waga po wydrylowaniu)
-
*
400-450 ml wody
-
*
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
*
2 łyżki cukru (według własnego uznania)
Wykonanie:
Z podanej ilości wody odlać 1/2 szklanku i odstawić do późniejszego użycia. Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka i zalać pozostałą wodą. Gotować do miękkości, wedle uznania dosłodzić do smaku. Gdy owoce się rozgotują, wyjąć ich większą część (jeśli chcemy mieć w gotowym kisielu kawałki całych owoców) i zblendować lub tradycyjnym sposobem - przetrzeć przez sito. Dodać ponownie do rondelka. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szklanki pozostawionej uprzednio wody. Wlać do gotującego się owocowego wywaru, energicznie mieszając - poczekać kilkanaście sekund do zgęstnienia. Kisiel podawać gorący lub ostudzony.
Zobacz także: Szybkie ciasto migdałowe z malinami
POLECAMY:
Te desery cię zaskoczą. Są pyszne i mają mało kalorii
Zakupy spożywcze mogą być tańsze. Tak łatwo zaoszczędzisz
Słodkie przetwory na zimę
Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy