GotowaniePrzepisyEgzotyczne pyszności

Egzotyczne pyszności

Najbardziej doceniamy je zimą. Wtedy rodzime owoce nie są zbyt smaczne, za to te sprowadzane z ciepłych krajów kuszą aromatem i bogactwem witamin.

Egzotyczne pyszności

*Większość owoców południowych dostępna jest u nas już przez cały rok (zmienia się co najwyżej kraj, z którego pochodzą). Zdecydowanie największą popularnością cieszą się cytryny, pomarańcze, mandarynki i banany. Ale warto też spróbować innych przysmaków. *
Świeże owoce są bowiem nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Mają więcej witamin i soli mineralnych. Niektóre dostarczają też specyficznych składników, które, jak dowodzą naukowcy, mają działanie lecznicze. Sięgając jednak po egzotyczne owoce, trzeba pamiętać, by je dokładnie myć lub obierać. Ich duża trwałość i odporność na psucie się najczęściej jest zasługą różnego rodzaju środków konserwujących.

Owoce południowe: Dlaczego warto zaprosić je na stół Mandarynka Smak - słodsza od pomarańczy; najłatwiej obierać te z cienką, luźną skórką.
Właściwości - zwiększa odporność organizmu na przeziębienia.
Do czego - do sałatek, ciast, deserów, na dżemy.

Grejpfrut Smak - czerwone są mniej gorzkie niż białe.
Właściwości - ułatwia odchudzanie, pobudza przemianę materii, chroni przed miażdżycą i nowotworami.
Do czego - do surówek, sałatek, koktajli.

Papaja Smak - podobny do melona; dojrzała ma aromatyczny zapach, jest miękka.
Właściwości - ułatwia trawienie i odchudzanie, przyspiesza gojenie ran.
Do czego - do sałatek, sorbetów, kurczaka, marynat.

Limonka Smak - aromatyczniejsza od cytryny; dojrzewa w czasie przechowywania.
Właściwości - wzmacnia organizm.
Do czego - sok i plasterki dodaje się do drinków, potraw mięsnych, marynat, służy do dekoracji.

Kiwi Smak - orzeźwiające w smaku, dojrzałe owoce są miękkie.
Właściwości - chroni przed przeziębieniami i nowotworami, reguluje ciśnienie krwi.
Do czego - do deserów, koktajli, potraw mięsnych.

Granat Smak - ma soczyste, różowe ziarenka o słodko-kwaśnym smaku.
Właściwości - ściągające, poprawia trawienie, pomaga w przeziębieniach.
Do czego - do sałatek, sorbetów, napojów, ryb, kurczaka, sosów do mięs.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)