GotowaniePrzepisyEnergia na talerzu

Energia na talerzu

Bywają momenty, że czujesz się zmęczona zaraz po wstaniu z łóżka. Mimo odpowiedniej ilości snu, nie czujesz się wypoczęta, i miewasz kłopoty z koncentracją. Zwróć uwagę na to, co jesz.

Energia na talerzu
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

02.08.2007 | aktual.: 29.06.2010 12:03

Bywają momenty, że czujesz się zmęczona zaraz po wstaniu z łóżka. Mimo odpowiedniej ilości snu, nie czujesz się wypoczęta, i miewasz kłopoty z koncentracją. Zwróć uwagę na to, co jesz. Na twoim talerzu mogą znajdować się „puste produkty”, albo też takie, które staną się dla ciebie bombą energetyczną. Poprawią one przemianę materii i ustabilizują poziom cukru we krwi.

Kiełki – wszystkie rodzaje kiełków są produktami podnoszącymi poziom energii (odżywiają i wzmacniają nasze ciało). Zawierają błonnik, enzymy oraz przeciwutleniacze.

Siemię lniane – cenione jest ze względu na ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6 skomponowane są w idealnych proporcjach. Siemię jest wiec idealnym produktem dla ciebie.

Winogrona – zawierają duże ilości magnezu i właśnie dzięki temu są uważane za lecznicze owoce. Magnez bowiem uczestniczy w pierwszej fazie procesu przekształcania glukozy na energię.

Na dobre samopoczucie

Płatki owsiane – pomagają utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi, co poprawia twoje samopoczucie i ułatwia koncentrację. Płatki na śniadanie to posiłek bogaty węglowodany, a skąpy w tłuszcze - dzięki temu doskonale zaspokajają głód. Pełne są składników pokarmowych dodających energii.

Warzywa – sięgaj po brokuły, szparagi i szpinak, znajduje się w nich kompleks witamin B, żelazo i magnez, które podnoszą poziom energii. Warto żebyś doceniła brokuły ze względu na obecność w nich koenzymu Q10, który decyduje o wytwarzaniu energii na poziomie komórkowym.

Pestki słonecznika – po raz kolejny idealne źródło magnezu i żelaza, a ponadto białka, miedzi, cynku i witaminy B. Idealnie mieć je pod ręką dla szybkiego wzmocnienia.

Pietruszka - powinnaś wykorzystywać zawarte w niej bogactwo witamin i składników pokarmowych, między innymi witaminy C i B12.

Pomarańczowa energia

Brzoskwinie – są idealnymi owocami zwiększającymi poziom energii w diecie, szybko przyswajane składniki odżywcze w nich zawarte poprawiają twoje samopoczucie. Regulują pracę jelit, zmniejszają kwasowość krwi, a także oczyszczają organizm z toksyn.

Zboża – doskonale podnoszą poziom energii, a także utrzymują go długo dzięki powolnemu uwalnianiu cukru. Zboża to złoże witamin z grupy B.

Włączając do diety wartościowe, energetyczne produkty dbasz o poprawę swojego samopoczucia. Jeśli nie możesz odmówić sobie słodyczy, dużo lepiej abyś zamiast tradycyjnych słodyczy spróbowała tych z działu ze zdrową żywnością. Są pyszną kombinacją najbardziej wartościowych produktów energetycznych (płatki owsiane, sezam i pestki słonecznika). Połączone miodem są zdrowe, poprawiają samopoczucie i mają doskonały smak. Jeśli chcesz możesz je wykonać sama w domu, poradzisz sobie z pewnością. Proponuję ci jeden z przepisów.

Składniki:

2,5 szklanki płatków owsianych
po 1 szklance orzechów włoskich,
szklanka rodzynek,
szklanka wiórków kokosowych,
ziarna słonecznika, owoców suszonych,
po 2 szklanki miodu i cukru,
1-2 szklanki mleka w proszku,
sezam.
Zacznij od wyprażenia płatków owsianych. Wysyp je na blachę i włóż do piekarnika na około 20 minut w temperaturze około 180*C. Na małym ogniu podgrzej miód z cukrem i dokładnie rozmieszaj. Posiekaj orzechy i wsyp do dużego garnka razem z wiórkami kokosowymi, rodzynkami, orzechami włoskimi, słonecznikiem i owocami suszonymi. Wsyp też mleko w proszku – utwardzi batony. Pomieszaj wszystko razem z płatkami i miodem.
Wyłóż wszystko na blachę, piecz 5 min w temp. 180 stopni. Zostaw na noc dla wystygnięcia, po wystygnięciu pokrój masę. Batoniki od spodu pokryj sezamem. Poprawi to ich smak i wartości odżywcze, a jednocześnie pokryje klejący spód batonika.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)