GotowaniePrzepisyFlaki wołowe w rosole

Flaki wołowe w rosole

To jedno z najbardziej rozpowszechnionych i znanych dań na świecie. Obecne są w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej, bułgarskiej i tureckiej. W formie gęstej zupy występują także w krajach azjatyckich.

Flaki wołowe w rosole
Źródło zdjęć: © shutterstock

19.09.2011 | aktual.: 19.09.2011 16:24

To jedno z najbardziej rozpowszechnionych i znanych dań na świecie. Obecne są w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej, bułgarskiej i tureckiej. W formie gęstej zupy występują także w krajach azjatyckich. W Polsce potrawa kojarzy się raczej z gustami męskimi. Pudliszki podają tę potrawę na 4 sposoby, a flaki wołowe w rosole to lekka wersja dania. Wzbogacone smakiem selera, pietruszki, cebuli i marchwi stanowią świetną alternatywę dla dwudaniowego obiadu.

Propozycją dania na dziś są flaki wołowe w pysznym rosole podane w wydrążonym chlebie. Wystarczy kupić niewielkie, okrągłe bochenki, ściąć ich czubki i wyjąć miąższ. Tak serwowana potrawa od razu nabiera wyrazu i tradycyjnego charakteru. Dla smaku posyp ją pietruszką.

Komentarze (1)