Gołąbki w sosie pomidorowym
Jeśli chodzi o gołąbki to jest tylko jedna zasada - farsz musi być owinięty liśćmi
12.10.2011 11:20
Jeśli chodzi o gołąbki to jest tylko jedna zasada - farsz musi być owinięty liśćmi - a z czego jest farsz i jakiego pochodzenia liście to już pozostaje kwestią inwencji kucharzy. Składnikami farszu najczęściej jest mielone wieprzowe mięso i ryż, ale występują też wersje z kaszą, grzybami i innymi rodzajami mięsa - drobiowym, wołowym, jagnięcym, które zawija się w liście winogron, chrzanu lub kapusty pekińskiej. W Pudliszkach lubimy tradycyjne przepisy, dlatego farsz z najlepszej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowego zawijamy w liście białej kapusty, na spód słoika kładziemy boczek, a wszystko zanurzamy w pysznym pomidorowym sosie - Ten przepis to sprawdzona domowa receptura pani Magdy Tylman. Dzisiejszą propozycją dania dnia są gołąbki w sosie pomidorowym. Ta klasyczna potrawa podana wraz z kopytkami Pudliszki zrobi wrażenie i pozwoli rozsmakować się nią na nowo.