FitnessGorzka czekolada poprawia koncentrację

Gorzka czekolada poprawia koncentrację

Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao i teaniny wspomaga koncentrację, a jednocześnie sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Gorzka czekolada poprawia koncentrację
Źródło zdjęć: © Fotolia

13.05.2015 | aktual.: 13.05.2015 17:51

Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao i teaniny wspomaga koncentrację, a jednocześnie sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi - donosi czasopismo „NeuroRegulation”.

Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Arizony (USA) przekonują, że przekąska w postaci gorzkiej czekolady może zapobiec kryzysowi produktywności w ciągu dnia, bo skutecznie wzmaga naszą czujność i koncentrację.

Jeśli czekolada zawiera dodatkowo teaninę – związek o działaniu relaksującym – pozwala nie tylko na zachowanie jasności umysłu, ale przyczynia się do natychmiastowego obniżenia ciśnienia krwi.

Badacze mierzyli nastrój, ciśnienie krwi i czynność mózgu (przy pomocy badania EEG) u 122 osób w wieku 18-25 lat przed i po konsumpcji jednego spośród następujących produktów: czekolady o wysokiej zawartości kakao (60 proc.), wersji bez kakao, smakołyku zawierająceego dużą ilość kakao i teaniny, zwykłej wody, wody o wysokiej zawartości cukru i wody o niskiej zawartości cukru.

Okazało się, że badani, którzy spożywali gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao (60 proc.), stawali się w wyniku tego bardziej czujni i uważni. Nieznacznie wzrastało też ich ciśnienie krwi.

Natomiast uczestnicy, którzy konsumowali czekoladę zawierającą zarówno duże ilości kakao, jak i teaninę - aminokwas występujący w zielonej herbacie – doświadczali spadku ciśnienia krwi, przy czym ich koncentracja także utrzymywała się na wysokim poziomie.

- L-teanina to niezwykły związek, który obniża ciśnienie krwi i sprzyja powstawaniu w mózgu uspokajających fal alfa. Założyliśmy, że skoro czekolada wywołuje chwilowy skok ciśnienia, a L-teanina jego obniżenie, to połączenie tych dwóch składników będzie przeciwdziałało niepożądanym efektom – mówi współautor badania Larry Stevens.

Naukowcy mają nadzieję, że wyniki przyczynią się do wprowadzenia na rynek nowego rodzaju czekolady, która w krytycznych momentach pomoże zachować ostrość umysłu, a przy tym będzie sprzyjała leczeniu nadciśnienia.

W Polsce L-teaninę można nabyć jako suplement diety w postaci kapsułek.

(PAP), ooo/ agt/

Źródło artykułu:PAP
kakaokoncentracjaczekolada
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)