Nie ma już kanału telewizyjnego w Polsce, który nie posiadałby w swojej ramówce specjalnego show o gotowaniu. Okazuje się, że uwielbiamy gotować, a jeszcze bardziej – oglądać programy, których gwiazdami są kulinarni mistrzowie.
Nie ma już kanału telewizyjnego w Polsce, który nie posiadałby w swojej ramówce specjalnego show o gotowaniu. Okazuje się, że uwielbiamy gotować, a jeszcze bardziej – oglądać programy, których gwiazdami są kulinarni mistrzowie.
Do wyboru mamy programy prowadzone przez kucharzy, celebrytów, serie doprawione na ostro i przesłodzone do granic możliwości. Przedstawiamy te, które zyskały największą popularność i zapisały się w gastronomicznej historii telewizji.
Tekst: Zuzanna Menkes
Maciej Kuroń
Pierwszy był Maciej Kuroń. Jowialny syn znanego ojca, pokazał Polakom, iż można jednocześnie gotować, rozmawiać z zaproszonym gościem i przeplatać kulinarno-celebrycki monolog zabawnymi dykteryjkami. Kuroń hołdował kuchni polskiej i takie też dania przygotowywał w swoim show „Gotuj z Kuroniem”. W jego menu królowały dziczyzna, zawiesiste zupy i po staropolsku przyrządzane mięsa. On sam utrwalił stereotyp polskiego sybaryty, zakochanego w kuchni, uwielbiającego biesiadować i nie przejmującego się zawartością kaloryczną ulubionych przysmaków.
Robert Makłowicz
Kiedy program Kuronia cieszył się największą popularnością, wyrosła mu konkurencja w postaci Roberta Małkowicza. Krakus i smakosz stworzył pierwsze w telewizji polskiej turystyczne show kulinarne. Wraz z dwupalnikową kuchenką i tysiącem opowieści urządzał gastronomiczne wycieczki od Sanoka po Andaluzję. Tam, w naturalnych okolicznościach przyrody, przygotowywał charakterystyczne dla danego regionu potrawy, które potem serwował przechodniom. Krytycy zarzucają Makłowiczowi, że jest gastronomicznym uzurpatorem – nie pokończył szkół kucharskich, a potrawy przygotowuje całkiem przeciętne. Makłowicz jednak dysponuje wielkim urokiem osobistym, który doskonale sprzedaje się na wizji.
Ewa Wachowicz
Program Makłowicza produkowała firma założona przez Ewę Wachowicz, Miss Polonię sprzed 18 lat. Wachowicz, zapewne zainspirowana sukcesem Małkowicza, wyprodukowała program poświęcony kuchni ze sobą w roli głównej. Trudno uniknąć porównania z brytyjską królową kuchni, Nigellą Lawson. Wachowicz, podobnie jak Nigella, uśmiecha się czarująco i pięknie wygląda. Była królowa piękności hołduje kuchni tradycyjnej, choć od czasu do czasu w programie „Ewa gotuje” przemyca dania z kuchni azjatyckiej czy włoskiej.
Karol Okrasa
Karol Okrasa zachwycił Polaków swoim temperamentem, liczbą wypowiadanych w szybkim tempie słów i sposobem przygotowywania dań, łączącym profesjonalną finezję z domowym ciepłem. Okrasa miał przejąć schedę po Macieju Kuroniu, którego uważał za swego mistrza, ale bliżej mu było do sposobu kulinarnych prezentacji i stylu Roberta Makłowicza. Też podróżował po Polsce odkrywając zapomniane smaki, a w swoich programach barwnie opowiadał o swoich ulubionych przepisach.
Bożena Dykiel
Niezwykle lubianym przez widzów był program prowadzony przez Bożenę Dykiel. Popularna aktorka uchodzi w swojej branży za doskonałą kucharkę i świetną gospodynię. Producenci postanowili wykorzystać te atuty na ekranie. Bożena Dykiel przygotowywała swoje ulubione dania w podobnej konwencji, jak wcześniej Maciej Kuroń.
Kurt Scheller
Przez pewien czas Bożenie Dykiel towarzyszył w programach Kurt Scheller, założyciel i szef warszawskiej Akademii Kulinarnej.
Scheller, Szwajcar urodzony w Lucernie, był pierwszym obcokrajowcem, który podpowiadał Polakom, jak gotować. Stworzył on przedpole dla Pascala Brodnickiego – Francuza, który manierą mówienia podbił serca polskich widzów.
Pascal Brodnicki
Program „Gotuj z Pascalem” był telewizyjną innowacją: wcześniej nie było równie dynamicznie i twórczo prowadzonego show o gotowaniu. Pascal chodził na zakupy, zapraszał gości i konsumował z nimi przygotowane specjały. I choć zarzucano mu, że jego przepisy są zachowawcze, a kostka rosołowa reklamowanej przez Pascala firmy znajduje się w każdym daniu, Brodnicki gromadził przed ekranami telewizorów sporą widownię.
Magdalena Gessler
Zupełną nowością w polskiej telewizji ma być program „Kuchenne rewolucje” prowadzony przez Magdę Gessler, kulinarną erudytkę, właścicielkę restauracyjnego imperium. W programie pokazuje ona innym właścicielom lokali gastronomicznych jak niecieszące się powodzeniem miejsce zamienić można w świetną knajpę. Czy dzięki Magdzie Gessler, po modzie na telewizyjne gotowanie, nastąpi moda na otwieranie restauracji? Zobaczymy.