GwiazdyGotowanie na ekranie

Gotowanie na ekranie

Gotowanie na ekranie

Nie ma już kanału telewizyjnego w Polsce, który nie posiadałby w swojej ramówce specjalnego show o gotowaniu. Okazuje się, że uwielbiamy gotować, a jeszcze bardziej – oglądać programy, których gwiazdami są kulinarni mistrzowie.

Nie ma już kanału telewizyjnego w Polsce, który nie posiadałby w swojej ramówce specjalnego show o gotowaniu. Okazuje się, że uwielbiamy gotować, a jeszcze bardziej – oglądać programy, których gwiazdami są kulinarni mistrzowie.
Do wyboru mamy programy prowadzone przez kucharzy, celebrytów, serie doprawione na ostro i przesłodzone do granic możliwości. Przedstawiamy te, które zyskały największą popularność i zapisały się w gastronomicznej historii telewizji.

Tekst: Zuzanna Menkes

1 / 8

Maciej Kuroń

Obraz
© AKPA

Pierwszy był Maciej Kuroń. Jowialny syn znanego ojca, pokazał Polakom, iż można jednocześnie gotować, rozmawiać z zaproszonym gościem i przeplatać kulinarno-celebrycki monolog zabawnymi dykteryjkami. Kuroń hołdował kuchni polskiej i takie też dania przygotowywał w swoim show „Gotuj z Kuroniem”. W jego menu królowały dziczyzna, zawiesiste zupy i po staropolsku przyrządzane mięsa. On sam utrwalił stereotyp polskiego sybaryty, zakochanego w kuchni, uwielbiającego biesiadować i nie przejmującego się zawartością kaloryczną ulubionych przysmaków.

2 / 8

Robert Makłowicz

Obraz
© AKPA

Kiedy program Kuronia cieszył się największą popularnością, wyrosła mu konkurencja w postaci Roberta Małkowicza. Krakus i smakosz stworzył pierwsze w telewizji polskiej turystyczne show kulinarne. Wraz z dwupalnikową kuchenką i tysiącem opowieści urządzał gastronomiczne wycieczki od Sanoka po Andaluzję. Tam, w naturalnych okolicznościach przyrody, przygotowywał charakterystyczne dla danego regionu potrawy, które potem serwował przechodniom. Krytycy zarzucają Makłowiczowi, że jest gastronomicznym uzurpatorem – nie pokończył szkół kucharskich, a potrawy przygotowuje całkiem przeciętne. Makłowicz jednak dysponuje wielkim urokiem osobistym, który doskonale sprzedaje się na wizji.

3 / 8

Ewa Wachowicz

Obraz
© ONS

Program Makłowicza produkowała firma założona przez Ewę Wachowicz, Miss Polonię sprzed 18 lat. Wachowicz, zapewne zainspirowana sukcesem Małkowicza, wyprodukowała program poświęcony kuchni ze sobą w roli głównej. Trudno uniknąć porównania z brytyjską królową kuchni, Nigellą Lawson. Wachowicz, podobnie jak Nigella, uśmiecha się czarująco i pięknie wygląda. Była królowa piękności hołduje kuchni tradycyjnej, choć od czasu do czasu w programie „Ewa gotuje” przemyca dania z kuchni azjatyckiej czy włoskiej.

4 / 8

Karol Okrasa

Obraz
© AKPA

Karol Okrasa zachwycił Polaków swoim temperamentem, liczbą wypowiadanych w szybkim tempie słów i sposobem przygotowywania dań, łączącym profesjonalną finezję z domowym ciepłem. Okrasa miał przejąć schedę po Macieju Kuroniu, którego uważał za swego mistrza, ale bliżej mu było do sposobu kulinarnych prezentacji i stylu Roberta Makłowicza. Też podróżował po Polsce odkrywając zapomniane smaki, a w swoich programach barwnie opowiadał o swoich ulubionych przepisach.

5 / 8

Bożena Dykiel

Obraz
© AKPA

Niezwykle lubianym przez widzów był program prowadzony przez Bożenę Dykiel. Popularna aktorka uchodzi w swojej branży za doskonałą kucharkę i świetną gospodynię. Producenci postanowili wykorzystać te atuty na ekranie. Bożena Dykiel przygotowywała swoje ulubione dania w podobnej konwencji, jak wcześniej Maciej Kuroń.

6 / 8

Kurt Scheller

Obraz
© AKPA

Przez pewien czas Bożenie Dykiel towarzyszył w programach Kurt Scheller, założyciel i szef warszawskiej Akademii Kulinarnej.
Scheller, Szwajcar urodzony w Lucernie, był pierwszym obcokrajowcem, który podpowiadał Polakom, jak gotować. Stworzył on przedpole dla Pascala Brodnickiego – Francuza, który manierą mówienia podbił serca polskich widzów.

7 / 8

Pascal Brodnicki

Obraz
© AKPA

Program „Gotuj z Pascalem” był telewizyjną innowacją: wcześniej nie było równie dynamicznie i twórczo prowadzonego show o gotowaniu. Pascal chodził na zakupy, zapraszał gości i konsumował z nimi przygotowane specjały. I choć zarzucano mu, że jego przepisy są zachowawcze, a kostka rosołowa reklamowanej przez Pascala firmy znajduje się w każdym daniu, Brodnicki gromadził przed ekranami telewizorów sporą widownię.

8 / 8

Magdalena Gessler

Obraz
© AKPA

Zupełną nowością w polskiej telewizji ma być program „Kuchenne rewolucje” prowadzony przez Magdę Gessler, kulinarną erudytkę, właścicielkę restauracyjnego imperium. W programie pokazuje ona innym właścicielom lokali gastronomicznych jak niecieszące się powodzeniem miejsce zamienić można w świetną knajpę. Czy dzięki Magdzie Gessler, po modzie na telewizyjne gotowanie, nastąpi moda na otwieranie restauracji? Zobaczymy.

bożena dykielMagda Gesslerpascal brodnicki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (15)