GotowaniePrzepisyCiasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne
Karolina

07.12.2011 00:20, aktual.: 07.12.2011 01:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak bardzo lubisz święta albo co sprawia, że w ciągu ich trwania czujesz się tak wyjątkowo? Obok prezentów wręczanych przez różne wcielenia świętego Mikołaja i spotkań w szerokim gronie rodzinnym bez wątpienia wskazać trzeba świąteczne specjały goszczące na naszym stole. Obok potraw przygotowywanych na co dzień, część z nich przyrządzamy bardzo rzadko, dzięki czemu to właśnie one kojarzą się nam ze świętami, a ich smak i zapach sprawia, że w ciągu ich trwania czujemy się tak wyjątkowo. Zanim jednak zasiądziemy do wigilijnego stołu, sporo czasu poświęcamy przygotowaniom. W jaki sposób można je sobie umilić? Wystarczy, że zdecydujesz się na samodzielne wykonanie świątecznych wypieków, a już kilka dni przed świętami w twoim domu będzie unosił się niepowtarzalny aromat korzennych ciasteczek. Nie czekaj do ostatniego momentu i już teraz wnieś do domu trochę świątecznej atmosfery, wykonując zamieszczony poniżej przepis. Zanim jednak do tego przystąpisz, dowiedz się trochę więcej na temat korzennych przypraw.

Przepis na ciasteczka korzenne

  • 0,5 kg mąki,
  • 25 dag masła,
  • 1 szklanki cukru,
  • 1 jajka,
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczki goździków,
  • 1 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczki wanilii,
  • szczypty soli.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia albo wysmaruj ją masłem. Ciasto uformuj w dowolny kształt i piecz przez około 12-15 minut do czasu, aż na ciasteczkach pojawią się pęknięcia.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta