Ciasto bez jajek
Zapach, konsystencja, kolor, smak – to główne cechy, za jakie najbardziej cenimy różnego rodzaju ciasta. I chociaż obecnie nie za bardzo mamy czas na to, by pozwolić sobie na cotygodniowe robienie wypieków, to zdarzają się sytuacje, w których nie możemy skusić się na kupienie gotowych ciast i ciasteczek z pobliskiej piekarni ani powstrzymać się od ich zapachu. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele, a do jednej z nich zaliczyć trzeba niechęć albo niemożność jedzenia niektórych produktów używanych zazwyczaj do robienia ciast. I tak wskazać tu należy przede wszystkim na uczulające niektórych mleko, chęć uniknięcia nadmiaru kalorii przez osoby będące na diecie albo też chociażby próbę wykluczenia jajek ze względów ideologicznych. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko poznać przepisy na ciasta, których składniki w pełni nas zadowolą i spróbować samodzielnie wykonać je w domu. Jeżeli nie możesz albo też nie chcesz jeść jajek, a masz ogromną ochotę na jakąś małą przyjemność, już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się więcej na temat diety wykluczającej wskazany produkt. Znajdziesz w nim także informacje na temat tego, w jaki sposób przygotować pyszne ciasto robione bez użycia jajek.
18.06.2012 | aktual.: 19.06.2012 01:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapach, konsystencja, kolor, smak – to główne cechy, za jakie najbardziej cenimy różnego rodzaju ciasta. I chociaż obecnie nie za bardzo mamy czas na to, by pozwolić sobie na cotygodniowe robienie wypieków, to zdarzają się sytuacje, w których nie możemy skusić się na kupienie gotowych ciast i ciasteczek z pobliskiej piekarni ani powstrzymać się od ich zapachu. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele, a do jednej z nich zaliczyć trzeba niechęć albo niemożność jedzenia niektórych produktów używanych zazwyczaj do robienia ciast. I tak wskazać tu należy przede wszystkim na uczulające niektórych mleko, chęć uniknięcia nadmiaru kalorii przez osoby będące na diecie albo też chociażby próbę wykluczenia jajek ze względów ideologicznych. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko poznać przepisy na ciasta, których składniki w pełni nas zadowolą i spróbować samodzielnie wykonać je w domu. Jeżeli nie możesz albo też nie chcesz jeść jajek, a masz ogromną ochotę na jakąś małą przyjemność, już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się więcej na temat diety wykluczającej wskazany produkt. Znajdziesz w nim także informacje na temat tego, w jaki sposób przygotować pyszne ciasto robione bez użycia jajek.
Przepis na ciasto bez jajek
- 1½ szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżek kakao,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanki cukru,
- szczypty soli,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżki octu,
- 1 szklanki wody,
- 1 łyżeczki aromatu waniliowego.
Mąkę należy przesiać i połączyć razem z kakao, sodą, solą i cukrem. Następnie do ciasta dodajemy kolejno olej rzepakowy, ocet i aromat waniliowy. Kolejnym krokiem jest wlanie do naczynia 1 szklanki wody i powolne dodawanie do niej pozostałych składników. W trakcie tej czynności należy cały czas używać miksera. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, wystarczy przełożyć ciasto do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
Smacznego!