Przygotuj:
- 10 płatów makaronu do lazanii
- pół kilograma mięsa mielonego
- cebulę
- ząbek czosnku
- puszkę pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- bazylię
- oregano
- sól, pieprz
- 5 łyżek mąki
- łyżkę masła
- ¾ szklanki mleka
- gałkę muszkatołową
Lazania to naprawdę nic skomplikowanego. Zacznij od mięsa mielonego. Włóż je na patelnię i dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2
Teraz przyszła kolej na warzywa. Na patelnię wrzuć pomidory i podduś je. Następnie dodaj oregano, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Do mieszanki musisz teraz włożyć przysmażone mięso.
Krok 3
Pora na sos do lazanii. Żeby go przygotować musisz zmiksować mleko z masłem, mąką i gałką.
Krok 4
Wszystkie składniki lazanii są już gotowe. Teraz trzeba je ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Powinnaś wkładać na przemian płaty makaronu i mięso. Każdą warstwę musisz posypać żółtym serem i podlać sosem.
Krok 5
Lazanię zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 6
Jak zrobić lazanię? Teraz już wiesz. Pamiętaj, że makaronu do lazanii nie trzeba podgotowywać, ale jeśli chcesz możesz to zrobić.